Megköszönte Majtényi munkáját Bajnai

Vágólapra másolva!
Bajnai Gordon levélben köszönte meg a Majtényi Lászlónak, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) lemondott elnökének munkáját. Bajnai szerint Majtényi lemondása figyelmeztetés, hogy a közérdek szolgálata nem érvényesül megfelelően az ORTT működésében.
Vágólapra másolva!

Bajnai Gordon levélben köszönte meg a Majtényi Lászlónak, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) lemondott elnökének munkáját. A levél tartamáról Szollár Domokos kormányszóvivő számolt be az MTI-nek.

A kormányszóvivő szerint a miniszterelnök azt írta, Majtényi elnöksége garancia volt a pártatlanságra, a szakmai tisztességre és a közérdek szolgálatára. "Lemondása pedig figyelmeztetés, jelzése annak, hogy mindezek az értékek nem kielégítő mértékben érvényesültek az ORTT működésében" - áll a levélben. A levél szerint a miniszterelnök őszintén becsüli Majtényit, hogy az ORTT elnökeként kitartóan védelmezve, képviselve a közérdeket.

Szollár kitért arra is, az amerikai kongresszusban indianai képviselők határozattervezetet nyújtottak be, amely elítéli a magyar ORTT legutóbbi rádiós műsorszolgáltatási döntéseit. A kormányszóvivő hozzátette: Bajnai többször is kijelentette: aggályosnak tartja a rádiófrekvenciák újraelosztásával kapcsolatos eljárást.

A kormányszóvivő közölte: az ORTT a kormánytól független szervezet, önállóan gazdálkodik a frekvenciákkal és dönt róluk, ezért a kormányfőnek csak véleménye lehet róla, jogi lépésekre nincs lehetősége. A miniszterelnök ugyanakkor többször elmondta: aggasztó, ami a rádiófrekvenciák körül történt, és elvárható lett volna a döntéshozóktól, hogy olyan döntést hozzanak, amely biztosítja, hogy a közérdek a lehető legmesszebbmenőkig érvényesüljön - közölte a kormányszóvivő.

Majtényi október 29-én, egy nappal azután jelentette be távozását, hogy a médiahatóság két olyan céget nyilvánított győztesnek a két országos rádiófrekvencia működtetésére kiírt pályázaton, amelyeket szerinte ki kellett volna zárni a versenyből. A Danubius frekvenciáját az Advenio nevű cég kapta, a Slágerét az FM1 nevű konzorcium. A pályáztatás módját Majtényi több ponton bírálta, szerinte mindkét győztes rádió irreális üzleti tervet nyújtott be a pályázaton, az Advenio ráadásul még a formai előírásoknak sem felelt meg. (A döntésről itt olvashat bővebben.)