Láthatatlan traffipaxszal vadásznak a gyorshajtókra

Vágólapra másolva!
Civil autóba rejtett, láthatatlan traffipaxszal és rendőrbábukkal próbálják csökkenteni a közúti balesetek számát Pest megyében. Idén kevesebb baleset történt az elmúlt év azonos időszakához képest, de továbbra is a gyorshajtók okozzák a legnagyobb gondot.
Vágólapra másolva!

"Láthatatlan traffipaxot állított üzembe a rendőrség októbertől Pest megyében. A kocsi olyan, mint bármelyik civil autó, és bárhol feltűnhet a megye útjain. Az ülésre szerelt traffipax a sötétített üvegek mögött észrevehetetlen, a szabálytalankodók így csak a rendőrségi értesítőből tudják meg, hogy elcsípték őket.

Fótos József, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának főmunkatársa az RTL Híradónak azt mondta: általában csak azokon a területeken tartják be a sebességet a járművezetők, ahol fix sebességmérő van, de akár 500 méterrel arrébb már szabálytalankodnak.

Emellett életnagyságú sebességmérő bábúkat is kihelyeznek az utak mellé, összesen három helyszínen: Vácon és Leányfalun már kirakták a bábukat, míg Nagykőrösön a napokban kerül a helyére a rendőrt ábrázoló alak, hogy ezzel is óvatosságra intsék az autósokat.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság adatai szerint idén január elseje és október 31-e között összesen 1813 sérüléses baleset történt, 77-el - vagyis 4 százalékkal - kevesebb, mint az elmúlt év azonos időszakában. Ebből 95 végződött halállal. A rendőrök szerint a legtöbb gondot a gyorshajtók okozzák, de sokan nem adják meg az elsőbbséget, vagy figyelmetlenek. Az április és június közötti időszakban megugrott a halálos balesetek száma Pest megyében, ezért dolgoztak ki intézkedési tervet.