Korlátozták az állami cégek vezetőinek fizetését

Vágólapra másolva!
Elfogadta az Országgyűlés hétfőn a köztulajdonban lévő cégek takarékosabb működéséről szóló törvényjavaslatot. A törvény szerint az igazgatótanácsok elnökei legfeljebb a minimálbér hétszeresét, a felügyelőbizottságok elnökeinek a minimálbér ötszörösét kereshetik.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés elfogadta a köztulajdonban álló cégek takarékosabb működéséről szóló törvényjavaslatot, amelyet MSZP-s képviselők nyújtottak be A törvényben többek között a társaságok vezetőinek javadalmazását szabályozzák.

A megszavazott javaslat szerint az igazgatótanácsok elnökei legfeljebb a minimálbér hétszeresét, a tagok pedig ötszörösét kaphatják. A felügyelőbizottságok elnökeinek díjazása nem haladhatja meg a minimálbér ötszörösét, a tagoké a minimálbér háromszorosát.

A vezetők legfeljebb egy felügyelőbizottsági és egy igazgatótanácsi tisztség után kapnának jövedelmet, akkor is, ha több pozíciót töltenek be. A jelenlegi maximum 1 évről 3 hónapra csökkentik a felmondási időt a köztulajdonban álló cégeknél, ha másképpen erről nem rendelkezik a kollektív szerződés.

Az előterjesztést 181 igen, 19 nem szavazattal, 151 tartózkodás mellett fogadta el hétfőn az Országgyűlés.