Kiszállnak a civilek a pártkampányok megtisztításából

Vágólapra másolva!
A kiszállás mellett döntött két civil szervezet, a Transparency International és a Freedom House: nem kívánnak ezentúl a pártokkal együtt gondolkodni a kampányfinanszírozás átláthatóvá tételén. Döntésüket azzal indokolták, hogy a Fidesz nem reagált érdemben javaslataikra.
Vágólapra másolva!

Nem kíván a továbbiakban részt venni a kampányfinanszírozásról szóló, pártok közötti sikertelen egyeztetésekben a Transparency International és a Freedom House - közölte a két civil szervezet szerdán.

Közleményükben azt írták, döntésüket az után hozták meg, hogy a Fidesz nem reagált érdemben a két szervezet által korábban bemutatott kampányfinanszírozási reformjavaslatra. Az ellenzéki párt még pénteken döntött úgy, hogy saját javaslattal áll elő: nem emelnék például a kampányköltségeket, de rövidebb kampányt akarnak.

A civilek javaslata szerint a kampányköltségeket az eddigi ötszörösére emelték volna, mert a jelenlegi szabály betarthatatlan, a pártok mindig a sokszorosát költik el a megengedett összegnek.

Hétfőn nem született megállapodás a parlamenti pártok között arról, hogy támogatják-e a két jogvédő szervezet törvényjavaslatát. Az MSZP, az SZDSZ és az MDF a jelenlegi formájában támogatná a szöveget, de kérték, hogy a tervezetet egészítsék ki néhány ponttal. A Fidesz viszont közölte, a jövő hétre megvitatják, hogy támogatható-e a két szervezet javaslata.

A két nemzetközi jogvédő szervezet magyarországi vezetői október elején jelentették be: ismét elővennék az átláthatóbb kampányfinanszírozásról szóló, 2006 óta többször is tárgyalt javaslatot, hogy már a 2010-es választásokon az új rendszert lehessen használni.

A javaslatot jegyző Transparency International és Freedom House jövőre kiemelt figyelemmel követi a pártkampányokat, és a nyilvánossághoz fordul, ha a finanszírozással kapcsolatos visszaéléseket tapasztal - közölték.

(A javaslatról szóló részletes cikkünket itt, a pártok véleményéről szólót itt találja.)