Hatvan napja van az ír gázolónak

Vágólapra másolva!
Hatvan napon belül el kell dőlnie, kiadja-e Írország azt az ír férfit, aki két kisgyereket gázolt halálra Leányfalun, amiért börtönre ítélték, de mivel hazautazott, ezért nem tudták végrehajtani a büntetését. A kilenc éve Leányfalun elütött gyerekek édesapja szerint korábban is találtak kibúvót a gázoló ügyvédjei. A család azzal is megelégedne, ha nem adnák ki az ír férfit, de hazájában letöltené a büntetését.
Vágólapra másolva!

"Az őrizetbe vétel annyit mindenképpen mutat, hogy az ügy talán újra lendületet kapott, történik valami" - mondta az [origo]-nak Zoltai Bence, annak a két kisgyermeknek az édesapja, akiket kilenc évvel ezelőtt az ír állampolgárságú Ciarán Francis Tobin halálra gázolt Leányfalun. Az ír férfit kedd este írországi otthonában őrizetbe vették, és bár óvadék ellenében szabadlábra helyezték, az útlevelét elvették, és heti háromszor jelentkeznie kell a rendőrségen.

Zoltai Bence szerint érthető, hogy Tobint óvadék ellenében szinte azonnal kiengedték, és az eljárás alatt nem kell börtönben maradnia, ugyanakkor azt mondta, "érdekes volt" látni az ír tévé riportját. A felvételen Tobin fejét lehajtva, az arcát takargatva megy az utcán feleségével, miközben újságírók követik őket.

A gyerekek apja egyelőre óvatosan értékeli a keddi fejleményeket, mint mondja, a kiadatásról döntő bírósági eljárás elhúzódhat, és egyáltalán nem lehet tudni, mi lesz a vége. "Jó, hogy ugyanarra már nem tudnak hivatkozni, mint két éve, de az ügyvédjei új kibúvókat keresnek majd, ki tudja, mit fognak még előszedni" - tette hozzá.

A két évvel ezelőtti eljárásban a bíróság elfogadta Tobin ügyvédjeinek érvelését, miszerint az írországi szabályok szerint csak akkor lehetséges a kiadatás, ha a keresett személy az őt kikérő államból megszökik. Ez a feltétel azonban egy jogszabály-módosítás következtében pár hónapja kikerült a jogszabályból, ezért kérte október elején ismét a magyar bíróság a férfi kiadatását az újra kibocsátott egységes európai elfogatóparanccsal.

Jött az értesítés Írországból

Szerdán értesítette az ír központi igazságszolgáltatási hatóság az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumot arról, hogy az új elfogatóparancsnak megfelelően intézkedtek Tobin őrizetbe vételéről - tudta meg az [origo] a minisztérium nemzetközi együttműködési főosztályának vezetőjétől, Höltzl Lipóttól. A minisztérium hivatalosan egyelőre ennyit tud, de már felvették a kapcsolatot az ír hatóságokkal, hogy további részleteket is kiderítsenek az eljárásról.

A főosztályvezető szerint a magyar gyakorlat hasonló esetekben az, hogy a kiadni kért személyt úgynevezett átadási letartóztatásba helyezik, és csak nagyon ritkán engedik szabadon távozni, mint Tobint. Ugyanakkor hozzátette, hogy minden jogrendszer más, az ír hatóságoknak kell tudni, milyen eszközökkel biztosítják, hogy a kiadni kért személy ne szökhessen el. Az egységes uniós kerethatározat annyit szab meg, hogy 60 napon belül le kell folytatni az eljárást, vagyis ezalatt el kell dőlnie, kiadják-e.

Soha nem vitatták az ítéletet

A Zoltai család ügyvédje, Tóth István optimista, szerinte akár már a december 2-ra kitűzött első tárgyaláson döntés születhet. Végül is egy egyszerű jogkérdésről van szó, és azt az ír bíróság soha nem vitatta, hogy egy érvényes magyar ítélet szól Tobin ellen - mondta az ügyvéd. Szerinte az óvadék, az útlevél elvétele, illetve a háromnapos jelentkezési kötelezettség mutatja, hogy az ír hatóságok óvintézkedéseket tettek annak érdekében, hogy Tobin részt vegyen az eljárásban. Az ügyvéd szerint előfordulhat, hogy közvetlenül a Tobinról döntő bírósághoz fordulnak, hátha ezzel elősegíthetik, hogy végül kiadják.

Az ír bírósági rendszer kétszintű, ami azt jelenti, hogy a döntés ellen Tobin még benyújthat fellebbezést, bár a 60 napos végső határidőt elvileg akkor is be kell tartani. Ha az írek végül úgy döntenek, hogy teljesítik a kiadatási kérelmet, akkor még felmerülhet a kérdés, hol töltse le büntetését. Írország ugyanis átveheti a büntetés végrehajtását, ezt nekik kell kezdeményezniük. A Zoltai családnak nem lenne az ellen kifogása, hogy ír börtönben hajtsák végre a büntetést, amennyiben kellő garancia van arra, hogy ugyanúgy letölti a kiszabott időt - mondta Tóth István.

"Hosszú volt ez a kilenc év" - jegyezte meg az ügyvéd, aki kezdettől képviseli a családot. Mint mondta, jelenleg is folyik Magyarországon egy nyomozás - egyelőre ismeretlen tettes ellen - okirat-hamisítás miatt a feljelentésük alapján. Tobin ugyanis a távozása után meghatalmazást adott egy ügyvédnek, a dokumentum keltezése alapján ezt Budapesten írta alá. Ha ez így történt, akkor nem igaz Tobin hivatkozása, miszerint utoljára a hatóságok engedélyével hagyta el az országot, ellenkező esetben viszont - ha mégsem Magyarországon látta el kézjegyével - meghamisították az okiratot.

Nem volt elég az 500 ezer forintos biztosíték

A baleset 2000 áprilisában történt, az akkor Magyarországon dolgozó Tobin feleségével, négyéves kisfiával és egy baráti ír házaspárral együtt haladt át Leányfalun céges autójával. A két kisgyerek nagymamájával és nagynénjével éppen azt várta, hogy átmehessen az úttesten, amikor a járdára felvágódó autó elsodorta őket. Az ötéves kisfiú és kétéves húga azonnal meghaltak.

Az [origo] betekintést kért az ügy bírósági irataiba, ezekből kiderült, hogy Tobin az eljárás során - biztosíték letétbe helyezése mellett - azt kérte, adják vissza útlevelét, hogy Írországba utazhasson rövid szabadságra és egy családi esküvőre. Ügyében még országának magyarországi külképviselete is közbenjárt: Jim Flavin ír nagykövet levelet írt a bíróságnak, ebben próbált közbenjárni annak érdekében, hogy Tobin "átmenetileg" távozhasson.

Az engedélyt megkapta, ennek megfelelően vissza is tért Magyarországra, december elején azonban családjával együtt végleg összecsomagolt, és ezúttal minden előzetes bejelentés nélkül hazautazott. Egy az ügyet ismerő büntetőbíró az [origo]-nak korábban azt mondta, hiba volt 500 ezer forintos biztosíték mellett elengedni, hiszen ezt általában akkor engedélyezik, ha kisebb súlyú bűncselekmény miatt folyik az eljárás és várhatóan pénzbüntetést szabnak ki, amit a biztosítékból akkor is fedezni lehet, ha a vádlott mégsem tér vissza.

Bár az ír férfi az eljárás folyamán végig műszaki hibára hivatkozott, az igazságügyi műszaki szakértők szerint a céges autó - egy Volvo S40-es - "műszaki állapota kifogástalan" volt. Azt is megállapították, hogy a férfi azért vesztette el uralmát a jármű felett, mert túl gyorsan hajtott. Több kirendelt szakértő is arra jutott, hogy az autó nagyjából 80 kilométeres sebességgel közlekedett a leányfalui útszakaszon, ahol a megengedett sebesség 50 kilométer per óra. Ezt Tobin is elismerte, ennek ellenére azt vallotta: "nem tudom, miért nem tudtam megállni, nem tudom és nem értem, hogy történhetett". (A nyomozási adatok alapján készült cikkünket itt elolvashatja.)

2002-ben távollétében ítélték három év letöltendő fogházbüntetésre, de Írország eddig a magyar állam kiadatási kérelme ellenére, többéves diplomáciai és bírósági hercehurca után sem adta ki.