Nálunk veszik a H1N1-oltást a szlovákok

Vágólapra másolva!
Magyarországra jön újinfluenza elleni oltásért sok szlovák állampolgár. A Független Hírügynökség szerint a határ menti gyógyszertárakban sorban állnak a vakcináért.
Vágólapra másolva!

Egyre több szlovák állampolgár vásárol magyar, H1N1 elleni vakcinát - jelentette Független Hírügynökség. Győrben, Mosonmagyaróváron és Komáromban naponta 5 - 10 darab oltóanyagot vesznek meg. A határ menti gyógyszertárakban sorban állnak a vakcináért, sokan 50, 60 vagy akár 100 kilométert is utaznak a védőoltásért. Ők is háziorvosukkal íratják fel a vakcinát és vele is adatják be.

A Magyar Gyógyszerész Kamara elnökét nem lepte meg a vakcina-turizmus. Szlovákiában ugyanis nincs oltóanyag, ezért jönnek hozzánk a védőoltásért. Nálunk pedig - mivel uniós országról van szó - ha minden szükséges adat szerepel rajtuk, a szlovák receptek is érvényesek.

"Amennyiben az alaki kellékek egy külföldi vényen megtalálhatók, akkor a magyar gyógyszerész jogkövető módon szolgáltatja ki a készítményt" - mondta a Független Hírügynökségnek Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke.

Mivel Szlovákia egyelőre nem rendelt H1N1 elleni oltóanyagot, a határ menti patikákban arra számítanak, hogy a következő napokban tovább erősödik majd a szlovák vakcinaturizmus.

A H1N1 típusú újinfluenzáról szóló cikkeinket itt olvashatja.