Szombati és délutáni tanítást hoz a járvány

Vágólapra másolva!
"Derült égből villámcsapás" - jellemezte az influenzajárvány miatti tanítási szünetet egy pápai általános iskola igazgatója. Az iskoláknak kötelező 183 tanítási napot tartani egy évben, így ahol kényszerszünetet kellett elrendelni a járvány miatt, ott a kieső napokat pótolni kell. Az iskolák taníthatnak délután, szombaton vagy lecsíphetnek a tanítási szünetekből is, de ez idén nehezen fog menni, mert rövidek lesznek.
Vágólapra másolva!

"Rendkívüli tanítási szünetet a magas hiányzás miatt az iskola vezetősége, illetve fenntartója rendelhet el. Az ilyen típusú intézkedés nem járványügyi érdekből történik, ezért az egészségügyi hatóság ezt nem tiltja, de nem is szorgalmazza" - olvasható az ÁNTSZ iskoláknak szóló ajánlásában.

Az iskoláknak nincs adatszolgáltatási kötelezettségük, ezért az Oktatási Hivatal (OH) csak becsülni tudja, eddig mennyi iskolát kellett bezárni a járvány miatt. Az OH szerint 35-40 iskolában szünetelt vagy szünetel a tanítás járványveszély miatt. Kedden a pápai Munkácsy Mihály Általános Iskolát. Az iskola december 1-ig tart zárva.

Bakonyi László, az OH elnöke az [origo]-nak azt mondta, hogy a közoktatási törvény szerint kötelező 183 tanítási napot megtartani egy tanévben. Ha a leállás miatt ennél rövidebb lenne a tanév, akkor a kieső napokat az iskoláknak pótolniuk kell. Beiktathatnak hétvégi többletnapokat, tarthatnak rendkívüli órákat délután, illetve lecsíphetnek a tanítási szünetekből. Bakonyi szerint rendelet határozza meg a tanítási szünetek hosszát, de a rendelet hagy mozgásteret az iskoláknak abban, hogy "kezdő és befejező napját módosítsák".

Idén nehéz lesz a szünetek kárára pótolni a kieső napokat. A tavaszi szünet például rövid lesz 2010-ben, április 2-6. között mindössze 2 szabad munkanapot kapnak a diákok (ehhez hozzájön még húsvéthétfő is). A december 23-31. közötti téli szünet hatnapos lesz, ha innen akarnak elvenni, akkor vagy karácsony előtt nem sokkal, vagy a két ünnep között kell beiktatni egy tanítási napot.

A nyári szünet más megítélés alá esik, mivel annak hossza befolyásolja a teljes tanév hosszát is. Ha a nyári szünet egyes napjait akarnák tanítással tölteni az iskolák, arra az oktatásért felelős miniszternek - Hiller Istvánnak - kéne engedélyt adnia. Hiller november 13-án még nem tarttota szükségesnek a tanév meghosszabbítását. A miniszter akkor Rómában, újságíróknak azt mondta: ha az ország minden részén az eddig ütemben lesznek megbetegedésesek, akkor egyeztet majd az esetleges hosszabbításról az intézmények fenntartóival. Bakonyi László szerint amúgy "emberi normál gondolkodás" alapján kell eldönteniük az iskolák vezetőinek, hogy hogyan pótolják be a kiesett napokat.

Egy kiskapu is nyitva áll a leállni kényszerülő iskolák előtt. Minden iskola rendelkezik hat szabadon felhasználható szünnappal. Ha ezeket nem töltötték még ki, akkor ezek rovására is pótolhatják a járvány miatt kieső tanítási napokat. Bakonyi szerint a pótnapok költségeit (például a rezsit) az iskolák állják, azt nekik kell kigazdálkodniuk.

"Derült égből villámcsapás"

Kedden a pápai Munkácsy Mihály Általános Iskolát kellett bezárni a járvány miatt, itt jövő szerdán lesz ismét tanítás - közölte az iskola titkársága. Egyházi Viktorné igazgató azt mondta az [origo]-nak, hogy az iskolát márciustól felújítják, emiatt idén kiesik 11 tanítási napjuk. A vírusfertőzések miatti hatnapos kényszerbezárás "derült égből a villámcsapás volt nekünk" - mondta. Az iskola úgy oldja meg a helyzetet, hogy az őszi szünetet már korábban törölték, a téli szünetből lecsíptek egy napot, 17 szombaton is tanítani fognak, és a felső tagozatosoknak délután is iskola lesz.

Szintén szombati napokon fogja pótolni a kieső tanítási napokat a szarvasi Fő téri Általános Iskola is - mondta Molnár Lászlóné igazgatóhelyettes. Ebben az iskolában három napot kell majd pótolni.

"Pénteken lesz tantestületi ülés, ahol majd határozunk" a tanítási napok pótlásáról - mondta az [origo] kérdésére Simon Tibor, a Salgótarjáni Központi Általános Iskola és Diákotthon igazgatója. Salgótarjánban vasárnap döntöttek úgy, hogy a megyeszékhely összes általános iskoláját és óvodáját bezárják, az első tanítási nap hétfőn lesz - tette hozzá az igazgató.

Egyetemek, főiskolák

A felsőoktatási intézmények autonómiája miatt mindig az adott főiskola vagy egyetem dönt arról, hogy mikor pótolja a kieső napokat. A lényeg, hogy nagyjából meglegyen a 15 hetes szorgalmi időszak. Az ÁNTSZ-nek joga van hozzá, hogy tömeges megbetegedések esetén a felsőoktatási intézmény bezárását kérje, de erre még nem volt szükség a mostani járvány miatt - mondta Bakonyi. Ha a járvány elharapódzik, akkor az oktatási miniszter is rendelhet el iskolabezárást. Azt semmi nem szabályozza, hogy meddig kell az iskolaigazgatóknak dönteni és honnantól kezdve miniszteri hatáskör az oktatási szünet elrendelése.

Korábban a Népszabadság azt írta, nincs szabály arra, hogy a gyerekek hány százalékának betegsége miatt lehet bezárni egy iskolát. A lap szerint az iskola vezetője dönthet, miután egyeztetett az önkormányzattal és a háziorvossal. Az ÁNTSZ csak akkor javasolja az intézmény bezárását, ha az adott iskolában a gyerekek több mint fele beteg - írta a napilap.

Arról, hogy ki és mikor zárathat be iskolákat járványveszély esetén, olvassa el korábbi cikkünket!