A sietőseknek jól jöhet a H1N1-oltóközpont

Vágólapra másolva!
Péntek délelőtt még nem volt akkora tömeg, hogy sorszámot kelljen húzni az új H1N1-oltóközpontban - jelentették helyszíni tudósítók. Egyelőre országszerte 29 helyen várják az egészséges embereket, akiknek 3000 forintot kell fizetniük az oltásért. A péntek reggeli jelentkezők praktikus okokkal magyarázták, hogy az oltóközpontban kérik a vakcinát: gyorsabbnak és kényelmesebbnek tartják ezt az utat. Az oltópontok egyelőre hétvégére bezárnak, de az egészségügyi miniszter szerint később szombat-vasárnap is nyitva tartanak majd, ha szükség lesz rájuk.
Vágólapra másolva!

Pénteken felállt az első 29 oltóközpont, ahol egészséges emberek térítés ellenében, reggel nyolctól este nyolcig kérhetik a H1N1 elleni védőoltást. Az egészségügyi miniszter, Székely Tamás csütörtökön azzal indokolta az oltóközpontok felállítását, hogy így a lakosság egyszerűbben, könnyebben hozzájuthat a vakcinához. A 29 oltópont egyelőre tesztüzemmódban működik, a tervek szerint a jövő hét végéig 200-ra fog nőni azoknak a helyeknek a száma, ahol legfeljebb 3000 forint térítési díjért cserébe kérhető az oltás.

Az ÁNTSZ kommunikációs osztályán az [origo]-nak azt mondták: az oltóközpontokba kizárólag olyanokat várnak, akik egészségesek, rizikómentes csoportba tartoznak, és térítés ellenében kaphatják meg az oltást.

Folyamatosan érkeznek az emberek az ország több városában reggel megnyílt oltóközpontokba - mondta az egészségügyi miniszter péntek déli sajtótájékoztatóján. Székely szerint délig körülbelül 250-en keresték fel a 29 oltópont valamelyikét, és folyamatos az érdeklődés. A miniszter közölte, hogy egyelőre hétvégére bezárnak a központok, de ha szükség lesz rájuk, akkor a későbbiekben hétfőn is nyitva tartanak majd.

Egyszeri összegként egymillió forintot kapnak azok a kórházak, amelyek tizenkét órás oltóközpontot üzemeltetnek, félmilliót pedig azok a szakrendelők, amelyek félnapos nyitva tartással dolgoznak - mondta Székely. Ezen felül az oltásonként elkérhető 1070 forint (a 3000 forintos díj és a vakcina 1930 forintos árának különbsége) is az adott intézménynél marad - tette hozzá. Az oltóközpontok december 22-ig működnek majd. A fővárosi Országos Onkológiai Intézet főigazgatója, Kásler Miklós a sajtótájékoztatón azt mondta, az oltóanyag már csütörtök este megérkezett, és nagyjából két órát vett igénybe, amíg az intézményben berendezték az oltószobát.

Az MTI tudósítóinak helyszíni beszámolói szerint a központok reggeli megnyitásakor még nem kellett sorszámot húzni, de folyamatosan érkeztek a magukat beoltatni kívánó emberek. Debrecenben öten várakoztak a nyolc órai nyitáskor a Rózsahegy utcai központban. Az egyik ott várakozó helyi lakos azt mondta az MTI munkatársának, hogy az egyszerűbb, gyorsabb, időtakarékosabb ellátás miatt választották az oltópontot. Kohut Zsuzsa regionális tisztifőorvos, a járványügyi osztály vezetője adja be a debreceni oltópontban az oltásokat, és ő is tájékoztatja a jelentkezőket a tudnivalókról. Kétszáz vakcinával készültek, de ha több kell, van elég oltóanyag - mondta a főorvos. Kohut szerint senkit nem küldenek el, de hozott oltóanyagot a főorvos nem szívesen adna be, mert szerinte arról nem tudható, hogy korábban megfelelően hűtötték-e.

Video az egyik budapesti oltóközpontból

Nagy az érdeklődés az oltópont szolgáltatása iránt az ÁNTSZ pécsi épületében, ahol a nyitás után fél órával már megtelt a váróterem. Az oltásokat beadó Kiss Gabriella tisztiorvos azt mondta: komoly forgalomra számít. Jelenleg itt is kétszáz vakcina áll rendelkezésre, de ahogy fogy az oltóanyag, úgy töltik fel a készletet. A pácienseknek nem kell sorszámot húzniuk, a TAJ-kártyájukra és lakcímkártyájukra viszont szükség van. Ki kell tölteniük egy, a személyes adatokra, esetleges ételérzékenységre, tartós betegségekre, allergiára vonatkozó kérdőívet is. A pécsi oltóközpontba elsőként érkező férfi praktikus okokkal indokolta, hogy miért az ÁNTSZ-hez és nem a háziorvosához ment beoltatni magát. Szerinte az eljárás gyorsabb és a tisztiorvosi szolgálatnál biztosan van vakcina, így nem kell magának beszereznie.

Az egri oltópontnál nyitáskor már szintén sorban álltak az oltásra várakozók. Itt is azzal indokolták az MTI tudósítójának megjelenésüket, hogy így gyorsabban, kevesebb utánajárással kaphatják meg az oltást, és még betegek közé sem kell menniük. Sorszámot itt sem kellett húzni, érkezési sorrendben adták be a vakcinát.

A szegedi oltópontnál csak hárman várakoztak a nyitáskor, de a következő órában folyamatosan érkeztek az emberek. Az egyik oltásra váró, szatymazi férfi azt mondta: azért választotta az oltóközpontot háziorvosa helyett, mert munkája miatt nem tudna délelőtt rendelő orvosához elmenni. Sorszámot itt sem osztottak. A pácienseknek a védőoltás előtt ki kellett tölteniük egy, a kórelőzményeket tartalmazó védőoltási lapot, illetve egy nyilatkozatot arról, hogy elolvasták a vakcina betegtájékoztatóját. Az oltópontban két orvos és két asszisztens dolgozik, és egy rövid vizsgálat - láz- és vérnyomásmérés, a tüdő és a szív meghallgatása, a torok ellenőrzése - után adják be a vakcinát a TAJ-kártyájukat bemutató embereknek.

Miskolcon is mindössze három érdeklődő volt az első néhány órában az oltóközpontban. Ha valakinek nincs TAJ-kártyája, lakcímkártyát kérnek tőle. Mind a három jelentkező azt mondta: azért választották az oltópontot az oltás beadásához, mert a háromezer forint kifizetése után azonnal megkapják a vakcinát, nem kell a felírt recepttel a patikába "rohangálni, sorban állni", sok időt takarítanak meg.

A tatabányai oltóponton a nyitás előtt két érdeklődő várakozott, akik elmondták, azért jöttek ide, mert munkaidőn kívül, a háziorvosuknál több próbálkozás után sem kerültek sorra. A jelentkezőket egy orvos kezdte oltani, de az oltást egészségügyi szakdolgozó is beadhatja.

A szolnoki oltópontot eddig négyen keresték fel - közölte délelőtt tíz óra körül Faragó Éva járványügyi osztályvezető. Az oltóhelyen, a váltás miatt két orvos és két asszisztens várja a jelentkezőket. Nagyobb érdeklődés esetén sorszámot fognak kapni az oltásra várók, hogy elkerülhessék a háziorvosoknál tapasztalható hosszabb várakozást. Faragó közölte: a védőoltást biztonsági okokból csak a náluk tárolt készletből adják be.

A Fidesz szerint kényszerhelyzet az oltópontok kialakítása, amely veszélyeket is rejt magában, mert az ott dolgozó orvosok nem rendelkeznek annyi ismerettel a páciensekről, mint a háziorvosok - mondta a párt szakpolitikusa, Pesti Imre pénteki sajtótájékoztatóján.

A járvány miatt a héten több kórházban is részleges vagy teljes látogatási tilalmat vezettek be. Pénteken dőlt el, hogy szombattól teljes látogatási tilalmat vezetnek be a nagykállói Sántha Kálmán Pszichiátriai Szakkórházban is.