Vágólapra másolva!
Újinfluenzás megbetegedések miatt zártak be egy szakközépiskolát Móron. Az igazgató egyhetes rendkívüli szünetet rendelt el, miután a gyerekek 25-30 százalékánál tapasztaltak influenzaszerű tüneteket. Több gyereknél meg is találták az újfajta vírust.
Vágólapra másolva!

Bezárták a móri Perczel Mór szakképző iskolát szerdától, miután a 430 tanuló 25-30 százalékánál jelentkeztek influenzaszerű tünetek, és a tanárok között is van beteg. Az iskola igazgatója, a Fejér Megyei Önkormányzat egyetértésével rendkívüli tanítási szünetet rendelt el szerdától egy hétre, de a betegség terjedésétől függően a szünet ennél tovább is tarthat. Az iskola titkárságán azt mondták az [origo]-nak, hogy jövő hét csütörtökig lesz zárva az intézmény.

A móri iskolaegészségügyi rendelőben azt az információt kaptuk, hogy Móron még nem lehet azt érzékelni, hogy nagyobb járvány lenne. Az iskolát a sok hiányzás miatt zárták be, szerdán hazaküldtek mindenkit - mondták. Bezsila András iskolaorvos azt mondta az [origo]-nak, hogy felső légúti megbetegedéseket észlelt diákokon. "Voltak enyhébb és erősebb tünetek is, influenzaszerű megbetegedésekkel fordultak hozzám". Hétfőn csak hat diák fordult hozzá, és több közülük csak igazolást szeretett volna, nem voltak panaszai.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Közép-dunántúli Regionális intézete reprezentatív vizsgálatot végzett öt gyereknél. Az első adatok szerint a megbetegedések egy részénél a H1N1 vírusfertőzés lehetőségét valószínűsítették - közölte Molnár Krisztián Fejér megyei aljegyző. A Független Hírügynökség szerint az 5 vizsgált mintából 3-ban találtak H1N1 vírust. A gyerekek közül senkit sem kezelnek kórházban.

Móron a többi iskolában nem tapasztaltak hasonló mértékű megbetegedést. A Táncsics Mihály Gimnáziumban 354 tanulóból 24 beteg, az egyik 95 fős általános iskolában pedig 6 beteg gyerek van.

Korábbi iskolabezárások

Kedden a Baranya megyei Szederkényben zártak be egy általános iskolát ugyancsak az újinfluenza miatt. Ott háromnapos szünetet rendeltek el (erről bővebben itt olvashat).

Szeptemberben több iskolát is bezártak az újinfluenza fertőzés gyanúja miatt. Először egy csepeli iskolában betegedett meg több mint száz diák, majd Óbudán, Győrben és Szegeden is H1N1-gyanús diákok tömegei hiányoztak egy-egy iskolából. Hajdúsámsonban augusztusban legalább 233 gyerek betegedett meg, itt kettejük esetében igazolódott be, hogy a H1N1-es vírus fertőzte meg őket. Ezt az iskolát végül nem zárták be, mert csökkenni kezdett a fertőzések száma.

Az oktatási intézmények bezárását egy 1998-as népjóléti miniszteri rendelet szabályozza - közölte korábban a Oktatási és Kulturális Minisztérium az [origo]-val. A rendelet szerint járvány esetén az ÁNTSZ kistérségi intézete dönt az óvodák, általános iskolák, bentlakásos intézetek működésének felfüggesztéséről. Az ÁNTSZ regionális intézete zárhatja be járvány idején a középiskolákat, szakmunkásképzőket, tanműhelyeket és nevelőotthonokat.