Újabb kórházprivatizáló cég lépett vissza

Vágólapra másolva!
Felszámolja kórház-üzemeltetői tevékenységét a Hospinvest Kft.-ből kivált Medisyst Kft. - közölte a céggel szerződéses viszonyban álló egyik település polgármestere. A mezőtúri, a tapolcai, a körmendi és a kőszegi kórházat működtető cég azzal indokolta a döntést, hogy az elmúlt három évben jelentős mennyiségű pénzt vontak ki a magyar egészségügyből. A kórházprivatizációval foglalkozó legnagyobb hazai cég, a Hospinvest ellen júliusban indították meg a felszámolási eljárást.
Vágólapra másolva!

Rövid időn belül teljesen felszámolja kórház-üzemeltetői tevékenységét a Hospinvest Kft.-ből kivált Medisyst Kft. Így nem működtetik tovább a mezőtúri, a tapolcai, a körmendi és a kőszegi kórházat - közölte az MTI-vel szerdán Draskovics Dénes, Mezőtúr polgármestere. A polgármester szerint a döntésről a cég tájékoztatta az önkormányzatot a képviselő-testület hétfői zárt ülésén.

A polgármester szerint a cég képviselői azzal indokolták lépésüket, hogy az elmúlt három évben olyan mértékű pénzkivonás történt a magyar egészségügyből, hogy a helyzet kezelhetetlenné vált számukra. A cég képviselői - a polgármester szerint hozzátették: "ismerve a jövőre várhatóan kormányra kerülő pártok egészségügyi terveit, a következő években sem várható, hogy kedvezőbbre fordulnának e tevékenység üzleti kilátásai".

Draskovics közölte: bár a testületet váratlanul érte a bejelentés, egyhangúlag elfogadták a társaság döntését. A cég által javasolt hárommillió forintos áron az önkormányzat megvásárolja a konzorciumtól a kórházat jelenleg is működtető gazdasági társaságot. Az nem derül ki az MTI híréből, hogy megkeresték-e a céget, Medisyst ugyanis nem szólal meg a hírben.

A kórházak üzemeltetésével foglalkozó legnagyobb hazai cég, a Hospinvest ellen júliusban indították meg a felszámolási eljárást. Az öt kórházat - Eger, Gyöngyös, Hatvan, Kiskunhalas, Parádfürdő - működtető Hospinvest anyagi helyzete akkor vált problémássá, amikor az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank (EBRD) március végén bejelentette, hogy kiszáll a finanszírozásból. Az EBRD az egri kórház körüli nehézségek, illetve az egészségügyi reform leállása miatt lépett vissza.