Szlovákul szólalt fel a nyelvtörvény ellen Bokros

Vágólapra másolva!
A szlovákiai nyelvtörvény módosítása alapvető emberi jogokat és uniós normákat sért - mondta az Európai Parlamentben Bokros Lajos MDF-es képviselő. A szlovákul felszólaló Bokros a szlovákot Európa egyik legszebb nyelvének, önmagát pedig Szlovákia igazi barátjának nevezte.
Vágólapra másolva!

Szlovákul szólalt fel Bokros Lajos az MDF európai parlamenti képviselője a testület strasbourgi plenáris ülésén. Az Európai Parlament (EP) kedd este tartott vitát "A kisebbségi nyelvek használata az európai kulturális örökség részeként" címmel. Bokros az Európai Konzervatívok és Reformerek (EKR) frakció vezérszónokaként beszélt - közölte a képviselő irodája.

"A szlovák nyelv Európa egyik legszebb nyelve. Sajnálatos ezért, hogy keveset halljuk az Európai Parlamentben" - mondta az EP-képviselő, aki Szlovákia igazi barátjának nevezte magát. "Segíteni szeretnék szlovák barátaimnak, hogy ezt a hátrányt csökkentsük és a szlovák nyelvet minél szélesebb körben hallhatóvá, ismertté, népszerűvé tegyük" - mondta.

Bokros ugyanakkor érthetetlennek nevezte, hogy a nemzeti kisebbségek nyelvhasználatát szabályozó törvény Szlovákiában jóval szűkebbre szabja a kisebbségek nyelvhasználatát a szlováknál és hogy a jogszabály előkészítésébe nem vonták be a nemzeti kisebbségeket. A képviselő az új szabályozás egyik legfőbb hibájának nevezte, hogy az nemcsak a hivatalos nyelvhasználatot szabályozza, hanem a közélet, az üzleti élet és a magánélet mélyrétegeibe is beavatkozik, illetve bevezeti a nyelvi vétség fogalmát.

A szlovák nyelvtörvény módosítása Bokros szerint alapvető emberi jogokat és uniós normákat sért, annak változatlan formában történő fenntartása pedig nem felel meg a szlovák állam és a többségi nemzet érdekeinek sem.