Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Közel 570 millió forintért köt megbízási szerződést a Pénzügyminisztérium két ügyvédi irodával, amelyek feladata lesz, hogy egy nemzetközi jogvitában képviseljék Magyarországot. Egy portugál édességgyártó kezdeményezett eljárást a magyar állammal szemben, amiről keveset tudni, a pénzügyi tárca ugyanis nem hajlandó részleteket elárulni a több mint félmilliárdos jogi tanácsadást igénylő ügyről.
Vágólapra másolva!

A 2009-et nagyrészt a válságkezelés és a takarékoskodás jegyében töltő Pénzügyminisztérium (PM) egy szokatlanul értékes megbízási szerződéssel zárja az idei évet. A Közbeszerzési Értesítő múlt pénteki számában megjelent hirdetmény szerint a PM nettó 567,1 millió forintos szerződést ír alá két ügyvédi irodával, amelyeket megbíz azzal, hogy egy nemzetközi jogvitában képviseljék a magyar államot.

A Dan Cake nevű portugál édességgyártó cég indított eljárást a Magyar Köztársaság ellen a nemzetközi befektetői vitákkal foglalkozó fórumon (ICSID, International Centre for Settlement of Investment Disputes), és ebben az ügyben van szüksége jogi tanácsokra és képviseletre a Pénzügyminisztériumnak - derül ki a közbeszerzési hirdetményből.

Az ügyről további részlet nem derül ki a dokumentumból, a minisztérium pedig az [origo] kérdésére elzárkózott a tájékoztatástól. "A cég egy hazai bírósági döntéssel kapcsolatban fordult a nemzetközi fórumhoz" - mindössze ennyit közölt a PM, amely az "előttünk álló eljárásra" hivatkozva csak később hajlandó részleteket mondani.

Portugál sütemény

A Dan Cake magyarországi érdekeltsége, a Danesita Hungaria Kft. a cégnyilvántartás szerint felszámolás alatt áll, és nem elérhető a honlapján megadott telefonszámokon. Megkerestük a portugál anyacéget is, de a hétfőn délelőtt elküldött e-mailre egyelőre nem érkezett válasz.

A Dan Cake magyarországi üzemét 1998 márciusában személyesen az akkori portugál miniszterelnök, António Guterres avatta fel, aki az MTI tudósítása szerint Magyarországot közép-európai hídfőállásnak ajánlotta a portugál vállalatok számára. A hírügynökség archívumában a későbbi jogvitáról nem találni hírt.

Nem reagált megkeresésünkre a PM által megbízott btn Szabó Tom Burmeister Ügyvédi Iroda sem, amely egy svéd irodával, a Mannheimer Swartlinggel együtt nyerte el a minisztériumi megbízást. A PM szerint azért kellett külső szakértőket felkérni, mert "jelen ügyben olyan szaktudásra is szükség van (nemzetközi jog, angolszász jogrend alapos ismerete, nemzetközi egyezmények), amellyel a közigazgatás nem rendelkezik".

Egy másik megbízás

A PM rövid időn belül már másodszor ad megbízást a Szabó Tom Burmeister Ügyvédi Irodának, amely (szintén a Mannheimer Swartlinggel közösen) augusztusban megnyert egy másik nemzetközi munkára vonatkozó közbeszerzést is. Akkor a minisztérium az EDF International S.A. nevű energetikai cég által Magyarország ellen indított eljárása miatt keresett jogi képviselőt, és a közbeszerzési hirdetmény szerint 76,7 millió forintot fizet a nyertesnek.

A Dan Cake-ügyben a Szabó Tom Burmeister és a Mannheimer Swartling mellett még egy magyar-svájci konzorcium és egy budapesti ügyvédi iroda jelentkezett a pályázatra, és a közbeszerzési hirdetmény szerint a második legkedvezőbb ajánlat több mint egymilliárd forintra rúgott, vagyis közel a duplája volt a későbbi nyertesnek. A PM eredetileg nettó 500 millió forintra becsülte az ügyvédi munka költségét, de ezt végül nem sikerült tartani, a minisztérium szerint ugyanakkor még a válságkezelés közben is ki lehet gazdálkodni ezt a pénzt, mert "a peres ügyek költségeinek fedezetére minden év költségvetésében külön előirányzat szolgál, ez az összeg be van tervezve".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről