Megelégelte a TASZ az otthon szülés körüli totojázást

Vágólapra másolva!
Évek óta tartó egyeztetések után az Alkotmánybírósághoz fordul a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet az otthon szülés jogi szabályozása érdekében. A jogvédő szervezet szerint már a rendszerváltás után meg kellett volna alkotni az intézményen kívüli szülés szabályozását.
Vágólapra másolva!

Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul az otthon szülés jogi szabályozása érdekében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) - áll a szervezet közleményében.

A rendszerváltás óta alkotmányos mulasztást követ el az Országgyűlés, mert nem alkotta meg az intézeten kívüli szülés szabályozását - olvasható a közleményben. Ezért a társaság az Ab-hez fordult annak érdekében, hogy a mulasztást mondja ki és kötelezze az Országgyűlést, illetve a kormányt a szabályozás megalkotására.

Bár jelenleg egy, a parlamentnek már benyújtott törvényjavaslat felhatalmazza a kormányt, hogy megalkossa az intézeten kívüli szülés szabályozását, de az évek óta húzódó, többször megrekedt egyeztetések után a TASZ szükségét látja, hogy az Ab mondja ki, hogy a szabályozást meg kell alkotni és az csak a szükséges mértékben avatkozhat be a szülő nők döntési jogába.

A TASZ szerint nem szükséges az intézeten kívüli szülés minden részéről jogszabályban rendelkezni, ahogyan az egyes kórházi beavatkozások eljárási rendjét is alapvetően szakmai szabályok tartalmazzák. Elengedhetetlen viszont, hogy ezek megalkotása során az intézeten kívüli szülésben tapasztalatot szerzett szakemberek kompetenciáját elismerjék és egyenrangúként kezeljék a véleményüket - olvasható a TASZ közleményében.