A bíróság szerint nem titkolhatók a rektori fizetések

Vágólapra másolva!
Ki kell adnia a Szent István Egyetemnek a rektor, a rektorhelyettesek és a dékánok fizetéséről szóló adatokat - így döntött első fokon csütörtökön a Fővárosi Bíróság. A felperes ügyvédje szerint, ha jogerőre emelkedik a precedens értékű ítélet, minden felsőoktatási vezető fizetése nyilvánossá válhat.
Vágólapra másolva!

Nyilvános a Szent István Egyetem rektorának, rektorhelyetteseinek és dékánjainak a fizetése - mondta ki a Fővárosi Bíróság csütörtökön. Az elsőfokú, nem jogerős ítélet szóbeli indoklása szerint az állami pénzből működő, közfeladatot ellátó intézmények vezetőinek közfeladatai ellátása során kapott jövedelme közérdekből nyilvános adat - közölte a felperest képviselő ügyvéd, Baltay Levente a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet munkatársa.

A pert Bodoky Tamás, az Index újságírója indította a közérdekű adatok kiadásáért a Magyar Rektori Konferencia és az egyetem ellen. A Fővárosi Bíróság szerint a rektori konferencia nem adatkezelő ugyan, ezért ebben a vonatkozásban nem adott helyt a keresetnek, de az egyetemnek három évre visszamenőleg ki kell adnia a kért adatokat. Baltay szerint a döntés precedens értékű, és ha jogerőre emelkedik, minden felsőoktatási vezető fizetése nyilvánossá válhat.