Bezárt a bordélynak kikiáltott lőrinci sportszálló

Vágólapra másolva!
Átmenetileg zárva van az a pestszentlőrinci sportszálló, ahol üzletszerű kéjelgés elősegítésének gyanúja miatt nyomoz a rendőrség. Az önkormányzat tulajdonában lévő, de egy magáncég által üzemeltetett épület környékén senki nem látott semmi gyanúsat. Egy környékbeli szerint viszont az sem lenne megdöbbentő, ha a gyanú beigazolódna: szerinte minden szálláshelyen van ilyen, "legfeljebb ide, a külvárosba a csóróbbak jönnek".
Vágólapra másolva!

"Tudom, mit kerestek - mondja egy a tornacsarnokból kilépő gimnazista korú fiú -, nemrég volt a hírekben a sportszálló, onnan hallottuk, hogy voltak ott örömlányok" - mutat a salakos focipálya túloldalán álló épületre. Pár méterrel odébb a szálló túloldalán elterülő focipályára igyekvő gimnazista azt mondja, rendszeresen sportol a pályákon, de semmi különöset nem tapasztalt, ő is csak a tévében hallotta a híreket.

A Szac Sportszálló körül nyugalom van. Ajtaján épp egy fiatal nő lép ki, mint mondja, a "panzió átalakítás miatt zárva van", és noha ő ott dolgozik, "nem nyilatkozik sem ő, sem más". Kérdésünkre, hogy mivel foglalkoznak vagy foglalkoztak az épületben, ugyanezt válaszolja.

A szálló pénteken került a hírekbe: a Hír TV Célpont című műsora szerint megalapozott a gyanú, hogy a XVIII. kerületi önkormányzati tulajdonában lévő sportszállóban üzletszerű kéjelgés folyt. A Pestszentlőrinc info internetes lap azt írta, hogy Ughy Attila és Lévai István Zoltán kerületi fideszes önkormányzati képviselők büntetőfeljelentést tettek az ügyben ismeretlen tettes ellen. Ughy Attila a lap szerint "nagyon szomorúnak tartja, hogy Mester László, a kerület [szocialista] polgármestere mind a mai napig lapít". Ughy az MTI-nek azt mondta, az is probléma, ha nem tudott Mester László az ügyről, ha pedig tudomása volt róla, akkor bűnrészes.

A Hír TV műsorából értesült a polgármester az ügyről, amelynek hallatán azonnal rendőrségi feljelentést tett és belső vizsgálatot rendelt el - mondta az [origo]-nak Mikola Margit, Pestszentlőrinc-Pestszentimre sajtószóvivője. Furcsállja, hogy a korábbi testületi ülésen még csak említés szintjén sem merült fel, hogy üzletszerű kéjelgés folyna az épületben. Szerdáig a kerületi lakosok közül senki nem tett bejelentést sem a rendőrségnél, sem pedig az önkormányzatnál. Az üzemeltető Bodnársport Kft. tulajdonosáról, Bodnár Jánosról azt mondta, régóta meghatározó alakja a helyi sportéletnek, korábban önkormányzati képviselő volt, és szocialisták által támogatott alpolgármesterként is tevékenykedett.

Az önkormányzat a kéthektáros területen elhelyezkedő sportpályákat támogatja, ezek üzemeltetésére évi 9 millió forintot ad a Bodnársport Kft.-nek - mondta Mikola. "A szerződés nem részletezi tételesen, hogy a pályákat vagy az épületet támogatjuk. Az egész tevékenység támogatására szánjuk a kilenc millió forintot. A szállót úgy kezeltük, hogy kívánalom, hogy a bevételeiből tartsa fenn magát, ha pedig plusz bevétele keletkezik, szánja a pályák fejlesztésére" - mondta Mester László, a kerület polgármestere. A sportpálya melletti épület panzió besorolású, a szobákat Mikola szerint "minimális összegekért adták ki" azzal a céllal, hogy legyen hol elszállásolni az érkező vendégcsapatokat.

A BRFK hétfőn jelentette be, hogy nyomozást indít az ügyben. A kerület szóvivője azt mondta, a működtető azonnal vizsgálatot rendelt el, és kirúgta azt a munkatársát, akire a szobáztatás gyanúja vetült. Jelenleg az épület zárva van, egy házaspár lakik ott, ők őrzik a rongálások, betörések ellen.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Ideiglesen zárva tart az épület

"Azt hozták le, hogy itt egy kupleráj van, na, az egy hülyeség" - monda egy középkorú férfi, aki elmondása szerint naponta elmegy az épület előtt. "Különben is, ez semmi extra, minden panzióban folyik ilyen, még a legdrágább hotelekben is. Legfeljebb ide, a külvárosba a csóróbbak jönnek" - tette hozzá. "Biztos, hogy ez is a választások előtti politikai csatározás része" - legyint.

Mikola szerint a csütörtöki testületi ülésre készül egy előterjesztés arról, hogy a sportpályákat továbbra is a Bodnársport Kft. üzemeltesse, a szállót viszont adják át egy önkormányzati cégnek, a Bókay Kert Közhasznú Nonprofit Kft.-nek, amely számos kerületi sportintézményt működtet. "Amint a Bókay Kert Közhasznú Nonprofit Kft. átveszi az épületet, ismét működni fog, mivel vissza kell állítani az emberek bizalmát" - mondta Mikola. Megtartják a kilencmilliós támogatási összeget, csak a szállót veszik ki "biztonsági okokból" az üzemeltetői körből - mondta Mester.

A polgármesternek csak sejtései vannak, miért éppen most és ilyen módon merült fel az ügy. "Az mindenképpen baj, hogy önkormányzati képviselők sugallataikkal, feltételezéseikkel állnak elő, amíg ki nem derül, hogy pontosan miről van szó" - mondta Mester.