Kétszáz romát neveznének ki köztisztviselőnek

Vágólapra másolva!
Október közepéig pályázhatnak a roma diplomások a közigazgatásban meghirdetett helyekre. Először vizsgát kell tenniük, majd 200 jelentkezőt kineveznek köztisztviselőnek.
Vágólapra másolva!

Október 16-ig nyújthatják be pályázatukat azok a roma diplomások, akik be szeretnének kerülni a közigazgatásba. Teleki László romaügyi miniszterelnöki megbízott hétfőn a parlamentben közölte: 200 romának tudnak lehetőséget biztosítani arra, hogy januártól bekerülhessenek a közigazgatásba, amennyiben sikeres versenyvizsgát tesznek. A jelentkezők közül 250 felsőfokú végzettséggel rendelkező, roma származású magyar állampolgár tehet novemberben versenyvizsgát, és a sikeres vizsgázók közül egy külön foglakoztatási pályázat keretében 200 fő kaphat köztisztviselői kinevezést.

Arra a kérdésre, hogyan ellenőrzik azt, hogy valóban roma származású-e a pályázó, Teleki László azt mondta, a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány dokumentumaiból dolgoznak. Ennél az alapítványnál azok pályázhattak főiskolai, egyetemi ösztöndíjra, akik romának vallották magukat, és a helyi kisebbségi önkormányzat is ajánlotta őket.

A miniszterelnöki megbízott szerint mindegy, hogy valaki most vagy húsz éve szerezte meg a diplomáját, akkor is pályázhat. Először a munkaadókkal - a minisztériumokkal és regionális szervezetekkel - egyeztetnek arról, milyen szakembereket vennének fel, de nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is lesznek állások.

Bajnai Gordon miniszterelnök szeptember közepén jelentette be, hogy a kormány támogató programmal segíti a diplomás roma munkavállalók elhelyezkedését a közigazgatásban. A projektet a kormány az Államreform Operatív Program keretében, európai uniós forrásból finanszírozza. A program összköltsége 100 millió forint, de a pályakezdők első éves fizetésére 1 milliárd forintos keretösszeg áll rendelkezésre, és az új munkahelynek további egy évig továbbfoglalkoztatási kötelezettsége van.