Bevezetik a szociális kártyát Monokon

Vágólapra másolva!
Egyetlen ellenszavat mellett a szociális kártya bevezetése mellett döntött a monoki képviselőtestület. Szepessy Zsolt polgármester szerint a kártya bevezetésének jelentős gazdaságélénkítő és a társadalmi igazságérzetet erősítő hatása lehet.
Vágólapra másolva!

A szociális kártya bevezetése mellett döntött kedden a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Monok képviselőtestülete. Szepessy Zsolt polgármester elmondta: egy ellenszavazattal a képviselő-testület a szociális kártya bevezetése mellett döntött, így a legrövidebb időn belül bevezetik azt a településen. A község tíz képviselője közül hét volt jelen, hatan igennel voksoltak, egy képviselő nemmel szavazott.

Idén július 28-án már döntött a testület a szociális kártya ügyében, akkor arról a szándékról határoztak, hogy bevezetik a szociális kártyát Monokon. A képviselő-testület akkor felhatalmazta a polgármestert, vizsgálja meg és mérje fel a kártya bevezetésének hátterét. Most a tényleges bevezetésről döntött a képviselő-testület.

A keddi monoki döntés szerint a szociális segély 60 százalékát kártyára utalja majd az önkormányzat, 40 százalékát pedig készpénzben kapják az érintettek. A rendelkezésre állási támogatás (rát) teljes összege a kártyára érkezik majd. A szociális kártya bevezetése Szepessy szerint nem kerül semmibe, a kártyakibocsátó cég állja a költségeket, így sem a kártyatulajdonosoknak - az érintetteknek - sem az önkormányzatnak nem kell érte fizetnie.

A polgármester szerint a szociális kártyával összetett problémára kínál megoldási javaslatot a közpénzek hatékony, törvényes, ellenőrizhető felhasználásával. A különböző címeken nyújtott támogatásokat szerinte az emberek sokszor nem a célnak megfelelően használják fel, azok sok esetben a szülők miatt nem jutnak el a gyermekekhez. Emellett az államtól kapott juttatások jelentős része uzsorával foglalkozó, jól szervezett bűnözői csoportokhoz kerül - indokolta a kártya szükségességét a polgármester.

A szociális kártyával a tervek szerint csak szerződéses elfogadóhelyeken lehet majd fizetni, csak a rendeletben meghatározott árucikkeket és szolgáltatásokat lehet megvásárolni, illetve igénybe venni, például általános élelmiszert, ruházati termékeket, tanszert, tisztító- és tisztálkodó szereket, gyógyszert, tüzelőt, a távfűtés, a víz, a gáz, a villany, a lakbér, és a lakáshitel-törlesztés költségeit. Szepessy Zsolt szerint a kártya bevezetésének jelentős gazdaságélénkítő és a társadalmi igazságérzetet erősítő hatása lehet, s alkalmazásával elkerülhetőek lennének a visszaélések.

A Népszabadság a rendelet elfogadása előtt arról írt, Kovarik Erzsébet, a szociális minisztérium államtitkára az Alkotmánybírósághoz fordul, ha bevezetik a szociális kártyát.