Több mint hétszáz autó volt egy férfi nevén

Vágólapra másolva!
Több mint 700 autót vett, de egyik után sem fizette be az átírási költségeket két Zala megyei férfi. Az egyikük fizetett, és többnyire a másik nevére írták a kocsikat, akinek sem jövedelme sem vagyona nem volt. Így nem is kellett attól tartania, hogy az APEH behajtja az elmaradt illetékeket.
Vágólapra másolva!

Összesen 765 autó volt a keszthelyi okmányiroda nyilvántartásában annak a férfinak a nevén, aki társával együtt vásárolt és adott tovább főként bontásra szánt kocsikat, de egyszer sem fizették be az átíratás költségeit - közölte a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság. A két gyanúsítottal szemben közokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt tett vádemelési javaslatot rendőrség.

Az esetre akkor derült fény, amikor 2008 májusában egy nő feljelentést tett, mert az egyik férfi vevőként az ő nevét használva többször írt alá gépkocsik adásvételéről szóló biankó szerződéseket. A feljelentő szerint a gépkocsikat nem látta, azok soha sem voltak a tulajdonában.

Kiderült, hogy az okmányirodánál összesen 11 gépkocsiról volt olyan adásvételi szerződés, amelyen a nő neve szerepel, mint vevő, ezért az APEH eljárást is indított vele szemben a járművek tulajdonjog-bejegyzésének elmulasztása miatt. A be nem fizetett összeget letilttatták a munkabéréből.

A feljelentés alapján indult nyomozás azonban kiderítette, hogy a gépkocsikat a két gyanúsított férfi vásárolta úgy, hogy a nő nevét írták az adásvételi szerződésekre - volt, amikor személyesen vele íratták alá, mivel az egyik gyanúsított a barátja volt -, de az autók árát, mint tényleges tulajdonos az egyik férfi fizette ki.

Kiderült, hogy a gyanúsítottak nevére összesen 765 autót írattak. Az autók adásvételénél a szerződést minden esetben az egyik gyanúsított vevőként látta el kézjegyével, míg a gépkocsik vételárát a másik gyanúsított fizette ki, aki az autókat nem íratta saját nevére, így nem fizetett átírási költséget, sem illetékeket.

Az üzletekhez nevét adó társa jutalékot kapott, és mivel ő sem jövedelemmel sem vagyonnal nem rendelkezett, nem kellett attól tartania, hogy a keresetéből letiltják az elmaradt befizetéseket.

Elsősorban bontásra váró autókat vásároltak jutányos áron, vagy szívességből szállítottak el kocsikat volt tulajdonosuktól, hogy aztán továbbértékesítsék azokat. Zala és Somogy megyében újságokban is hirdették, hogy lejárt műszaki érvényességű autókat vesznek. A gyanúsítottaknak összesen 776 rendbeli közokirat-hamisítás miatt kell felelniük.