Hatodszor fut neki az elnökválasztásnak a köztévé

Vágólapra másolva!
Ismét tévéelnököt próbál választani pénteken a Magyar Televíziót felügyelő közalapítvány kuratóriuma. A választásnak immár hatodszor futnak neki, de sikerre most sem számítanak, mivel a kuratóriumi elnökség pártpolitikai megosztottsága miatt egyik jelölt sem esélyes kétharmados többségre.
Vágólapra másolva!

Pénteken zárul a Magyar Televízió (MTV) tavaly március óta betöltetlen elnöki posztjára kiírt hatodik elnöki pályázat. A tévéelnök megválasztásához a parlamenti frakciók delegáltajaitól kétharmados többséget kellene kapnia valamelyik jelöltnek, ez azonban közel két éve nem sikerült senkinek.

A parlamenti frakciók javaslatára megválasztott tagokból álló, 15 fős kuratóriumi elnökség reggel kilenc órától tanácskozik, hogy elnökjelöltet állítson: már ehhez is kétharmados többség kell. Ha a jelöltállítás sikerül, délben 21 civil delegálttal kiegészülve, nagykuratóriumként is szavaznak a jelöltről. Ahhoz, hogy valaki tévéelnök lehessen, itt még egyszer kétharmados szótöbbségre van szüksége.

A pályázók szerdai meghallgatásakor egyik politikai oldal delegáltjai sem nyilatkoztak, kit támogatnak majd a pénteki jelölés, annak sikere esetén pedig a választás során. A delegáltak közül többen arra számítanak ugyanakkor, hogy megismétlődik a már kétszer eljátszott forgatókönyv, és sikertelen lesz a választás.

Korábban a szocialista és szabad demokrata delegáltak Székely Ferenc, a Fidesz és a KDNP emberei pedig Havasi János jelölésére voksolak. Előbbi így kilenc, utóbbi így öt szavazatot tudna megszerezni, a jelöltté váláshoz azonban tíz szavazat kell. Ezt Székely Ferenc az MDF által delegált tagtól kaphatná meg, ő azonban korábban nem állt Székely mellé.

Ha a kuratórium pénteken sem tud tévéelnököt választani, akkor újabb pályázati kört kell kiírnia. Ezzel tovább húzódna az MTV elnöki posztja körüli végeláthatatlan huzavona, amely miatt másfél hónap híján két éve nincs elnöke a magyar televíziónak.