A kocsmárosok szerint átverte őket Terézváros

Vágólapra másolva!
Bár a terézvárosi önkormányzat korábban azt ígérte, hogy a vitatott csendrendelet életbe lépésének első napjaiban nem fogja vegzálni a kocsmákat, szeptember elsején a jegyző razziázni kezdett a kerületben. A vendéglátósok szerint ezzel Terézváros megszegte ígéretét, de a jegyző akciójáról állítólag a polgármester sem tudott.
Vágólapra másolva!

"Számítottunk rá, ezért egyáltalán nem lepődtünk meg, amikor több mint tíz ember beállított, és a csendrendeletre hivatkozva bezáratta a helyet" - mondta az [origo]-nak a Mozsár utcai Kaledonia nevű pub és étterem egyik alkalmazottja a szeptember elsejei éjszaka történéseiről. Bozó Zsuzsa, a hely tulajdonosa az [origo]-nak azt mondta, hogy Sajtos Csilla kerületi jegyző azzal állított be hozzájuk, hogy már 10 órakor be kellett volna zárniuk az éttermet. A hatóság kérésének eleget téve nem sokkal éjfél után lehúzták a rolót.

Az önkormányzat az eset másnapján, szeptember 2-án közleményt adott ki, amely szerint "egyetlen szórakozóhelyet sem záratott be a terézvárosi önkormányzat azok közül, amelyek kedd éjjel este tíz óra után is nyitva maradtak a csendrendelet ellenére".

"Ez úgy, ahogy van, nem igaz, hiszen megkértek minket, hogy zárjunk be. Éjfél után néhány perccel érkeztek meg a hatóság képviselői, ami a kereskedelmi osztályt, a hatósági osztályt és a rendőröket jelenti. Közülük egyedül a jegyző mutatkozott be, amikor kérdeztük, hogy a többiek kik, azt válaszolták, hogy meghívott vendégek. Ezután megkértek minket, hogy zárjuk be a helyet, mert szabálysértési eljárást követek el azzal, hogy 10 után nyitva tartok, és ez hatósági eljárást von maga után. A mi vendégeink csodálkoztak, mit követhettünk el, hogy ekkora erővel kell felvonulnia a hatóságnak" - mondta az esetről Bozó.

Amikor a jegyző a meghosszabbított nyitva tartásra vonatkozó engedélyt kérte tőlük, jelezték neki, hogy korábban már beadták az önkormányzathoz: "Mondtam, hogy postai tértivevénnyel tudom igazolni, hogy postára adtuk az egy óráig tartó nyitvatartásról szóló kérelmünket. Bemutattuk a levelet is, amire azt válaszolta, hogy amennyiben az önkormányzati határozatot nem tudjuk bemutatni, a helyet be kell zárni. Ez megint meghazudtolta azt az ígéretet, hogy az ellen, aki be tudja mutatni, hogy akár utolsó nap is, de postára adta a kérvényt, nem vezetnek be szankciót" - mondta a tulajdonos, aki szerint a jegyző ezután arra kérte őket, hogy ürítsék ki a helyiséget, és ameddig nincs a kezükben a határozat, tartsanak zárva.

A sajtóanyag szerint "összesen tizenkét üzletet (vendéglátó- és kereskedelmi helyet) ellenőriztek a razzia során, ebből "hat üzlet betartotta a rendelet előírását, és hat helyen került sor jegyzőkönyv felvételére". Róna András, a kerületi üzemeltetőket tömörítő Vendéglátóipari és Kereskedelmi Üzletek Érdekvédelmi Egyesületének elnöke az [origo]-nak azt mondta, hogy a hat "rendes" üzlet között több olyan van, amely csak hétvégén van nyitva, és olyan is van köztük, amely a razzia idején még ki sem nyitott. Az egyesület szerint négy üzletnek kellett lehúznia a razzia után a rolót: a Kaledonián kívül a Nagymező utcai Instantnak, a szintén Nagymező utcai Chicónak és egy éjjel-nappali boltnak.

Az eseményről több videó készült, a Kaledonia [origo]-nak átadott anyagában egyértelműen látszik a hatósági felvonulás, az Instantban készült felvételen pedig hallható, amint a jegyző azt mondja az üzletvezetőnek, hogy "akkor most, gondolom, a mi kedvünkért be is zárja [...], és amíg nem lesz meg az engedély, addig nem tart nyitva".


A Kaledonia étterem felvételei a razziáról (a felvételek a Kaledoniában és az Instantban készültek)

Róna az [origo]-nak azt mondta, hogy az eset másnapján egyeztettek az önkormányzattal: a tárgyaláson Verók István VI. kerületi polgármester azt mondta, hogy ő nem tudott a jegyző akciójáról. "Kijelentette, hogy semmi köze a polgármesternek a jegyzőhöz, és azt is mondta, hogy igaza van a jegyzőnek abban, hogy a hatályos jogszabályt végre kell hajtani."

Róna szerint a keddi eljárás szöges ellentétben van az egyesület és az önkormányzat közti augusztus közepén tett szóbeli megegyezéssel. Ez egyrészt azt tartalmazta, hogy a jegyző szeptembertől csak akkor jár el, ha bejelentés érkezik az adott üzlet ellen, másrészt az üzleteknek a szeptember 10-i rendkívüli képviselő-testületi ülésig semmilyen komoly szankcióval nem kell számolniuk. Ekkor tárgyalják ugyanis az egyesület által beadott módosító javaslatokat. Róna egyébként a helyzet megoldását várja a 10-i üléstől.

Az ígéretek ellenére a jegyző egy előre összeállított listával vágott neki az éjszakának. (Július végén az [origo]-nak Hatvani Csaba alpolgármester azt mondta, hogy az októberi testületi ülésig nem szankcionálják a csendrendelettől eltérőket.)

Eddig csak egy razzia volt

A Kaledonia a razzia másnapján is kinyitott: "Megkérdeztem, hogy mi a legsúlyosabb büntetés, amit kaphatok, a jegyző azt mondta, hogy többször fel fognak szólítani, és ha ennek ellenére is nyitva maradok, el fogják venni a működési engedélyemet." Szerdán végül nem került sor újabb razziára: "Szerintem a teljes hatósági és kereskedelmi osztály fáradt volt, nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy hajnal 2-3-ig razziázzanak az utcán" - latolgatta a lehetséges okokat Bozó. Mint mondta, csütörtökön is a régi rend szerint tartanak nyitva.

Az [origo] megkereste a terézvárosi önkormányzatot is. Az önkormányzat szerda reggel arra kért minket, hogy írásban küldjük el a kérdéseket, amelyekre csütörtök délutánig nem kaptunk választ, mindössze az idézett sajtóközleményt kaptuk meg.

A rendelet életbe lépésének napján este 10-kor néhány percre elsötétültek a Liszt Ferenc téri vendéglők és szórakozóhelyek. A kerületi vendéglátósokat tömörítő Broadway Egyesület által szervezett akcióval azt demonstrálták, hogy milyen élettelen és üres térré válna a Liszt Ferenc tér a rendelet hatására.

A sokat vitatott VI. kerületi bulitilalom értelmében este 10 és reggel 6 óra között nem tarthatnak nyitva a VI. kerületi szórakozóhelyek, kivéve, ha megszereznek egy különböző feltételekhez kötött önkormányzati engedélyt, és akkor is csak éjjel egyig. Az érdekvédő szervezetek szeptember 15-éig tehetnek javaslatot a módosításra.