Maradtak még viták a Bajnai-Fico találkozó után

Vágólapra másolva!
Az EBESZ kisebbségi főbiztosának ajánlásai alapján igyekszik rendezni a szlovák államnyelvtörvény miatt kialakult feszültséget Szlovákia és Magyarország - jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök, aki Szécsényben tárgyalt Robert Fico szlovák kormányfővel. A két miniszterelnök közös nyilatkozata szerint mindkét országnak komoly problémát okoznak a szélsőségesek.
Vágólapra másolva!

"Vannak olyan pillanatok, amikor már az is nagy szó, hogy le tudunk ülni tárgyalni" - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök, miután Szécsényben tárgyalt Robert Fico szlovák kormányfővel. Bajnai szerint a csütörtöki találkozó eredménye ennél több, mert megnyíltak a lehetőségek, a két ország elindulhat azon az úton, amelyen rendezheti feszült viszonyát.

A két miniszterelnök a találkozón egy 11 pontos közös nyilatkozatot írt alá, amelyben többek közt rögzítették, hogy mindkét ország elfogadja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezete (EBESZ) kisebbségi főbiztosának ajánlásait. (Knut Vollebaek korábban több ponton is kifogásolta a jogszabályt, erről részletesen itt olvashat). A jogszabály miatt kialakult vitát a jövőben a kisebbségi vegyes bizottság keretében igyekeznek tisztázni.

Bár a két ország közt érdemi nézetkülönbség van Sólyom László magyar köztársasági elnök augusztus 21-én meghiúsított révkomáromi látogatásának megítélésében, mindkét kormány kifejezi sajnálatát az államfő látogatása nyomán kialakult feszültségek miatt - mondta Bajnai. Azért, hogy a jövőben ilyen ne fordulhasson elő, a két kormány szakértői egyeztetni fognak az ilyen látogatásokról.

A nyilatkozat szerint mindkét félnek érdeke a feszültségek csökkentése. Egyetértettek abban is, hogy a felelőtlen nyilatkozatok veszélybe sodorhatják az országok közötti békés viszonyt. Bajnai és Fico megállapodott, hogy a szélsőségesek elleni fellépés érdekében közös rendőri bizottságot állítanak majd fel. A közös nyilatkozatba az is bekerült, hogy felgyorsítják annak a 14 pontnak a megvalósítását, amelyről még Bajnai elődje, Gyurcsány Ferenc állapodott meg Robert Ficóval 2007-ben.

Közös ünneplés

A két kormányfő egyetértett abban, hogy össze kell hívni az összes szlovák-magyar vegyes bizottságot, hogy tisztázzák az esetleges vitás kérdéseket, és előkészítsék a rendszeres közös kormányüléseket. A nyilatkozatban az is helyet kapott, hogy létrehoznak egy nem politikai jellegű független tanácskozó testületet, amely a kapcsolatok előremozdítását szolgálja majd, és pénzügyi alapot is létrehoznak nemzetek közötti projektekre: diákcserére, kulturális és sportesemények szervezésére.

A nyilatkozat 10. pontjában azt határozták meg, hogy minél több Ipoly-hidat építsenek, és hogy közösen javítsák a romák helyzetét; ezekre a külügyminiszterektől várnak javaslatokat. Bajnai azt is bejelentette, hogy Ficóval közösen készítik majd elő a két ország közötti jószomszédi, baráti szerződés jövőre esedékes 15. évfordulójának megünneplését. (A találkozó eredményeinek hazai fogadtatásáról itt olvashat bővebben).

Cirill és Metód szobrához hívta Fico Bajnait

Robert Fico beszédének elején megköszönte a meghívást a találkozóra, amelyet sikeresnek és hasznosnak nevezett. Mint mondta, korábban is többször kifejezte, hogy a magyar állam kormányfőjével bármikor, bárhol, bármilyen témáról kész megbeszélést folytatni. A csütörtöki megbeszélésen szó esett olyan témákról, amelyek összekötik a két országot, ahogy a köztük lévő problémákról is - tette hozzá. A Bajnai által ismertetett közös nyilatkozatról Fico azt mondta: minden erejükkel mellé állnak, és eleget tesznek az ebben foglalt vállalásoknak.

A szlovák kormányfő bejelentette, hogy meghívta Bajnai Gordont egy szlovákiai látogatásra, méghozzá bármikor, bármely szlovákiai településre. Megemlítette viszont, hogy szeretné, ha Komárom polgármesterének együttműködésével találnának egy megfelelő helyet Cirill és Metód szobrának, és Bajnaival közösen tiszteleghetnének a hittérítők, valamint Szent István szobra előtt. (Cirill és Metód szobrát eredetileg Révkomáromban akarták felállítani, ahol végül mégsem ők, hanem Szent István kapott szobrot. Ennk az avatására nem engdték be Sólyom Lászlót Szlovákiába.) A szlovák kormányfő azt is felvetette, hogy a nyílt kommunikáció jegyében a szlovák televízió műsorában közösen folytassanak párbeszédet magyar kollégájával, "bármilyen témáról, ami összeköt vagy elválaszt".

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A két kormányfő Szécsényben (a képre kattintva galéria nyílik!)

Fico a nyelvtörvény ártalmatlanságát hangoztatta

A szlovák kormányfő beszédében kiemelte: nem engedhetik meg, hogy a sajtó kommunikáljon helyettük, gyakoribb párbeszédre van szükség a két ország vezetői között. Ezért felajánlotta, hogy Bajnai Gordonnal együtt élő adásban vitassák meg a fontos ügyeket a szlovák közszolgálati tévében, ahogy a magyar televízióban is hajlandó hasonló szereplésre.

Szuverén állam vagyunk, ugyan fiatalok vagyunk, de megvan a saját történetünk - mondta Fico, aki többször megismételte, hogy a nemzeti kisebbségek - így a magyar kisebbség - jogállása megfelel az európai sztenderdnek, és a szlovák államnyelvtörvény sem jelent korlátozást a kisebbségi nyelvhasználatban. "Állítom, hogy a kisebbség ugyanolyan mértékben hallhatja anyanyelvét, mint ahogy azt törvény elfogadásáig is használta" - tette hozzá, majd felajánlotta, hogy egy év múlva a magyar féllel közösen értékeljék a törvény alkalmazását. Ezt később újságírói kérdésre is megismételte.

Fico töbször is külön hangoztatta, hogy az EBESZ főbiztosa jelentésében legálisnak és az európai normáknak megfelelőnek találta a kérdéses törvényt. Azt mondta, hazugság, hogy az államnylevtörvény korlátozná a kisebbségek nyelvhasználatát, szerinte ez egy misztérium, az embereket megtévesztik ezzel kapcsolatban.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Ügyeltek a biztonságra

Boldogulnak a magyarok

Megemlítette, hogy sok szlovákiai település élén magyar polgármester van, ahogy az egyik legfontosabb állami hivatal, a közbeszerzési hivatal élén is magyar nemzetiségű ember áll, de még saját testőrei között is vannak magyarok. Fico végül megköszönte Bajnai Gordonnak a konstruktív és baráti légkört, amely a találkozót jellemezte.

Robert Fico és Bajnai Gordon nem sokkal délután 3 óra előtt ült tárgyalóasztalhoz a szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeumban. A két kormányfő először négyszemközt tárgyalt, majd majd háromnegyed négy körül megkezdődött a plenáris tárgyalás a két ország képviselői közt. Szécsényben reggel óta erős rendőri jelenlét volt, a város utcáin rohamrendőrök járőröztek kis csoportokban. A találkozónak otthont adó épülethez vezető utcákat kordonokkal zárták le, ezen belülre csak a találkozóra igyekvő diplomatákat, rendőröket, biztonságiakat, újságírókat engedték be.

Előzmények

Augusztus 21-én Szlovákia nem engedte be területére Sólyom László magyar köztársasági elnököt. A szlovák államnyelvtörvény miatt már korábban is rendkívül feszült magyar-szlovák kapcsolatok ezzel mélypontra jutottak.

Bajnai Gordon találkozót kezdeményezett Robert Ficóval a két ország közötti feszültség csökkentése érdekében. A miniszterelnök felkészüléséről szóló cikkünket itt olvashatja.

A kormányfő csütörtök reggel a Magyar Rádiónak azt mondta: nem gondolja, hogy minden egy csapásra megoldódik, de bízik az előrelépésben. Arról is beszélt, hogy Magyarország nem követhet el ugyanolyan hibákat, mint amiért jogosan bírálta Szlovákiát. A Szécsényhez közeli Balassagyarmat polgármestere ugyanis nem kívánatos személynek nyilvánította Robert Ficót a városban. Bajnai ezt butaságnak és felelőtlenségnek nevezte.