Vágólapra másolva!
A taxik sem mehetnek át október első hétvégéjétől kezdve a felújítás alatt lévő Margit hídon. A főváros szerint a munkák miatt további szigorítások kellenek a közlekedésben, főleg, mert sok személyautó is áthajtott a korlátozás ellenére a taxik közt.
Vágólapra másolva!

Október első hétvégéje után már nem közlekedhetnek taxik sem a Margit hídon, egyrészt a felújítási határidő betartása érdekében, másrészt, mert sok taxi és a köztük átsurranó magángépkocsik akadályozzák a BKV járműveit - értesült az MTI a Főpolgármesteri Kabinet keddi ülésének résztvevőitől.

Nyáry Krisztián, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója bejelentette, hogy október elején megváltozik a hídon a forgalmi rend, a közösségi közlekedést ugyanis átterelik a déli oldalon kiépített ideiglenes vágányokra. Ettől kezdve a közlekedés építési területen zajlik majd, s az új közlekedési rend a forgalombiztonság miatt az eddigieknél is szigorúbb szabályozást igényel. Szükség van erre amiatt is, hogy hat méternél keskenyebb lesz az a közlekedési folyosó, amelyen kétirányú villamos- és buszközlekedést kell lebonyolítani - tette hozzá.

Csúcsidőben már most is hosszú személygépkocsisor alakul ki a villamosok között, lassítva ezzel az áthaladást. Az új forgalmi sávban azonban még a jelenleginél is nagyobb torlódások keletkeznének. Ezért a BRFK, a BKV, a hídfelújítás kivitelezője és lebonyolítója egyaránt azt kérte a fővárostól, hogy az ideiglenes vágány kiépítését követően ne közlekedhessenek taxik a hídon. A rendőrség szerint a taxik már most is akadályozzák a közösségi közlekedést. A kivitelező pedig jelezte, hogy "akadályoztatásnak tekintené, ha a taxiközlekedés fennmaradna az építési területen, ez ugyanis veszélyeztetné a felújítás határidőre történő szakszerű megvalósítását".

Nyáry elmondta, a elmúlt héten a reggeli csúcsidőben forgalomszámlálást végeztek a hídon, ennek alapján reggel 7 és 9 óra között 174 busz és villamos, 337 kerékpáros és 363 taxi közlekedett, a 363 taxiból 165 nem szállított utast.

A kabinet a kerékpáros-közlekedéssel is foglalkozott: mivel a felújítás alatt a biciklisek csak a kerékpárt tolva haladhatnak át a hídon, a főváros másik két hídon biztosítja részükre a kerékpározást. E héttől reggel 7 és este 8 óra között a Lánchíd forgalmi sávjában is lehet kerékpárral közlekedni. Ebben az időszakban a forgalmi torlódás a jellemző, nincs számottevő különbség a gépjárművek és a kerékpárok sebessége között. Az esti és hajnali órákban azonban továbbra sem lehet biciklizni a hídon, mivel a gyorsabban közlekedő buszokat akadályozzák a lassúbb kerékpárok, előzésre pedig nincs lehetőség.

Az Erzsébet híd déli járdáján is engedélyezik a kerékpározást, a budai oldalon a Rudas fürdő parkolójánál lehet kerékpárral felhajtani a járdára, Pest felől pedig rámpát alakítanak ki a meglévő néhány lépcső mellett. A kerékpáros- szervezetek korábban kérték, hogy az Erzsébet hídon a buszsávot is használhassák. Ezt a főváros közlekedési szakemberei nem támogatják, az autóbuszok követési sűrűsége és a kikerülési lehetőség hiánya miatt.