Valóban a lezárt földalattin át távozott Gyurcsány a melegfelvonulásról

Vágólapra másolva!
A kisföldalattin hozták el a melegfelvonulásról Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt - ismerte el Gyurcsány titkársága kedden. A lezárt földalattit a rendőrség a melegfelvonulás idején felvonulási útvonalként használta, és Gyurcsányt védett személyként szállították ezen az útvonalon.
Vágólapra másolva!

Valóban a kisföldalatti vonalán távozott a szombati melegfelvonulásról Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök - derült ki abból a közleményből, amelyet Gyurcsány titkársága juttatott el az MTI-nek kedden. Mint azt korábban az [origo] megírta, a volt kormányfő a szombati rendezvényről az Oktogonnál lévő kisföldalatti-megálló felé távozott, noha a földalatti vonalán akkor elvileg nem jártak a szerelvények.

Az [origo] kedden egész nap kereste Gyurcsány Ferenc titkárságát, hogy magyarázatot kapjon az ügyre, de nekünk nem voltak hajlandóak részleteket elárulni. Mindössze annyit mondtak, hogy az ügyben a Gyurcsány Ferencet védő Köztársasági Őrezred az illetékes, Gyurcsány titkársága pedig nem mondhat többet a rendőrségnél. Délutánra meggondolták magukat, hiszen az MTI-nek már közleményben magyarázkodtak a szombati eseményekről.

A közlemény szerint a volt miniszterelnök jogszabály szerint védett személy, ezért a kiemelt kockázatú tömegrendezvényekre a rendőrség által megszabott útvonalon érkezik, és onnan ugyanilyen útvonalon is távozik. Gyurcsány titkársága szerint ez legtöbbször a rendőrség felvonulási útvonalán történik. "Akkor is így volt, amikor Gyurcsány Ferencet és a feleségét a kisföldalattin hozták el a rendezvényről" - idézi a közleményt az MTI.

A melegfelvonulás alatt a kisföldalatti vonalát biztonsági és felvonulási útnak jelölte ki a rendőrség - áll a közleményben (Hogy ez mit jelent, arról bővebben itt olvashat). Kedd este az információt a Köztársasági Őrezred is megerősítette az [origo]-nak. Szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben azt írták, hogy ilyen programok esetén a védett személyek érkezését és távozását minden esetben a személybiztosításért felelős parancsnok határozza meg. A Gyurcsányt biztosító parancsnok a melegfelvonulás idején a BRFK-tól kapott információk alapján döntött úgy, hogy Gyurcsányt a metrószerelvénnyel viszik ki a helyszínről.

A BKV vasárnap még azt mondta, hogy szombaton egyáltalán nem járt a kisföldalatti 13:45-től 16:35-ig. Korábban az [origo]-nak a BKV és a Köztársasági Őrezred sem volt hajlandó elárulni, hogy indítottak-e a lezárás idején külön szerelvényt Gyurcsány Ferenc számára. Az ügyet övező hallgatásról korábbi cikkünkben, itt olvashat részletesen.