Megmutatja az MNV a moszkvai szerződést

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) az [origo] rendelkezésére bocsátja a moszkvai Magyar Kereskedelmi Képviselet eladásáról szóló szerződést. A szerződésről korábban a Külügyminisztérium azt állította, hogy nincs náluk, az MNV pedig azt, hogy a szerződést a Külügy kötötte, és annak részleteiről még nem tájékoztatták őket.
Vágólapra másolva!

Megnézheti munkatársunk a moszkvai Magyar Kereskedelmi Képviseletnek az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által bírált eladásáról szóló szerződését - közölte az [origo]-val kedden a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. sajtóosztálya.

Az [origo] hétfőn számolt be arról, hogy a több milliárd forintot érő ingatlan zavaros eladásáról érdemben annak ellenére nem ad információt sem a Külügyminisztérium, sem az MNV Zrt., hogy dokumentumok bizonyítják, mindkét szervezetnek ismernie kell az ügylet részleteit. (Erről itt olvashat bővebben.)

Korábban a Külügyminisztérium megkeresésünket azzal hárította el, hogy a tárca csak a postás szerepét játszotta, például tulajdoni lapot szerzett be, illetve dokumentumokat fordított. Mátrai Zsuzsanna, a tárca szóvivője az [origo]-nak azt állította, még az adásvételi szerződés sincs a birtokukban, így az MNV-hez irányított bennünket.

Az MNV több, írásban feltett kérdésünkre nem válaszolt. A vagyonkezelő sajtóosztálya azt közölte: a 2008-as adásvételi szerződést a Külügyminisztérium kötötte, a tárca pedig erről érdemben még nem tájékoztatta a vagyonkezelőt. Az MNV így visszaküldött minket a minisztériumhoz. A Külügyminisztérium ismételt megkeresésünkre azt közölte: tájékozódik, hogy ki az illetékes az ügyben. Ezt követően jelezte kedden az MNV, hogy megnézhetjük a szerződést éa válaszolnak a kérdéseinkre.

Az ÁSZ legsúlyosabb megállapítása, hogy az épületet megvásárló cég 2008 márciusában utalta át a vételárat, miközben az ingatlan eladásáról szóló pályázatot csak hónapokkal később, 2008 júliusában írták ki. A zártkörű pályázaton végül az összeget már korábban átutaló cég nyert, ráadásul a vételár is megegyezett azzal, amennyit a cég már fizetett. (Az erről szóló cikkünket itt találja.)