A nagy öregekre fúj a szétmálló SZDSZ

Vágólapra másolva!
Szétmállik, kétségbeesetten kapaszkodik, gúny tárgya - az SZDSZ vidéki tisztviselői szerint ilyen állapotban van a szabad demokrata párt. Többségük nem vár csodát, teljes szétesésre számít, ami miatt a korábbi húzóarcokat, Kuncze Gábort, Pető Ivánt, Magyar Bálintot hibáztatják. A párt széthullásának oka, hogy évekig kerülgették a belső feszültségek megoldását. A párt hajdú-bihari elnöke szerint az SZDSZ "menthetetlen".
Vágólapra másolva!

"Az SZDSZ - jelentsen a mai napon bármit is ez a szóösszetétel -, a liberális frakció támogatja a kormányt az állami kiadások csökkentésében" - ezzel a fordulattal reagált Bajnai Gordon miniszterelnök napirend előtti felszólalására Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese hétfőn az Országgyűlésben. Bár a politikusnak az őszi ülésszak első napján elmondott beszéde elsősorban a kormány válságkezelő intézkedéseinek dicséretéről szólt, a szokatlan öndefiníció mutatja, nehéz megmondani, mi maradt mára az SZDSZ-ből.

"Menthetetlenek vagyunk, sőt, ami ennél is rosszabb: gúny tárgyává váltunk" - mondta Gadus István, a párt Hajdú-Bihar megyei elnöke, debreceni önkormányzati képviselő. Szerinte ezt már kézzelfogható dolgok is bizonyítják: a múlt héten az egyik közgyűlésen a két SZDSZ-es képviselő kifogásolta, hogy a városban - más településekkel ellentétben - nem állították le a kerékbilincselést. Erre Gadus szerint Kósa Lajos debreceni polgármester csak annyit reagált, nem vitatkozik ezen, mert az SZDSZ esetében ez már felérne egy hullagyalázással.

"314-es a tagkönyvszámom, alapító tag voltam, a liberális politika miatt léptem be, nem Retkes Attila miatt, és nem is fogok kilépni sem Retkes Attila miatt" - magyarázta Gadus, mi tartja még a pártban. Szerinte sokan vannak, akik hozzá hasonlóan maradnak párttagok, de teljesen "ledermedtek" és passzívak. Úgy fogalmazott, most egyfajta kiábrándulást élnek meg, miközben nézik, ahogy "gajra megy valami, amiben benne van húsz év... pont most, mikor az országnak különösen szüksége lenne egy normális liberális pártra."

A megyei elnök szerint az új pártvezetés Retkes Attilával az élen már csak "kétségbeesetten kapaszkodni" próbál, de ez annak a helyzetnek az eredménye, amit az SZDSZ-t azóta elhagyó vezető politikusok előállítottak. "Szívesen elbeszélgetnék Magyar Bálinttal, Pető Ivánnal vagy Kuncze Gáborral, akik távozásuk előtt elfejtettek szembenézni velünk, pedig megkérdezném, mi is történt, hogy jutottunk el oda, hogy a saját választóink többé nem hisznek nekünk."

Fél lábbal az új egyesületben

Augusztusban alakult meg több ismert SZDSZ-es, köztük Magyar Bálint és Kuncze Gábor részvételével a Szabadelvű Polgári Egyesület. Az [origo]-nak nyilatkozó szabad demokraták kivétel nélkül azt mondták: hiába az egyesületi forma, nyilvánvaló, hogy egy új liberális pártot kezdtek építeni az SZDSZ-ből kiugrott politikusok. Egyikük megjegyezte, ha a Magyarországon jelenleg létező pár százalék liberális érzelmű választóra bazírozva még "további ilyen asztaltársaságok alakulnak", akkor az SZDSZ is és ezek a formációk is halálra vannak ítélve.

"Nem tartom elegánsnak, hogy Magyar Bálint előbb megszervezte az egyesületet, majd ezt követően jelentette be, kilép az SZDSZ-ből" - jegyezte meg Gadus. Egy másik megyei elnök - nevének elhallgatását kérve - ugyanilyen ellentmondásos helyzetnek tartja, hogy információi szerint többen - köztük Hankó Faragó Miklós - úgy vállaltak szerepet a Szabadelvű Polgári Egyesületben, hogy közben az SZDSZ-nek is tagjai maradtak, mintha kivárnának, melyik jön be.

Megroggyant a szervezet

Eközben a névtelenséget kérő megyei elnök szerint mára az SZDSZ-ben a másod-harmadvonalbeli politikusok kerültek ügyvivői tisztségekbe, míg a párt élére valaki, aki "eddig alig-alig tett bármit is" a pártban. "Új SZDSZ-ről beszélünk, de mi az valójában? Ehhez új program kellene, de nem úgy tűnik, mintha ez az ígéreteknek megfelelően szeptemberben elkészülne" - tette hozzá. Az SZDSZ-t mára teljesen kikezdte az "erős amortizáció, ami Kóka belépésével indult meg" - mondta - "nem igaz, hogy meglepetésszerű volt a párt szétszakadása, Kóka belépésétől kezdve kitapintható volt a belső feszültség".

Az SZDSZ-nek - a párt honlapján megtalálható információk alapján - legkevesebb három megyében jelenleg még elnöke sincs. Egy másik, szintén nevének mellőzését kérő megyei elnök ezt tartotta az egyik alapvető problémának. "Nemcsak a helyi politizálás látja kárát, így a helyi apparátust sem irányítja senki ezekben a megyékben, arról nem is beszélve, hogy a közelgő választás miatt is rengeteg teendő lenne."

A másik aggasztó dolognak a párt új vezetése és a Kóka által irányított SZDSZ-frakció konfliktusát nevezte, ugyanakkor biztos abban, hogy a képviselőcsoport a választásokig ki fog tartani. "Bármilyen szerencsétlen is ez a párton belüli szembenállás, a frakció a helyén fog maradni, mégpedig a Bajnai-kormány válságkezelését támogatva" - mondta a megyei politikus, aki szerint az sem kérdés, hogy a jövő évi költségvetésre is rábólintanak majd.

Elevickélhetnek 2014-ig

"Nehezen dolgozza fel az ember, hogy szétfolyik, amiben részt vett" - mondta az [origo]-nak Gyurkó Péter, az SZDSZ önkormányzati kabinetjének tagja. A korábbi Heves megyei elnök szerint a mai helyzet azért alakulhatott ki, mert az országos politizálást kézben tartó "keménymag" diktált, így nem volt valódi együttműködés a szervezeten belül. "Nem voltak kíváncsiak a vidék véleményére, igaz, nem is szóltak bele a munkánkba" - jegyezte meg. Fodor Gábor elnöksége alatt szerinte végre elindult egy megyei-területi összefogás, de Fodor "túl puha, túl udvarias volt", másrészt már idő sem volt arra, hogy felépítsenek egy valóban országos alapokon nyugvó szervezetet.

Legalább tíz éve kezdődtek a gondok a párton belül, de ezt "Kuncze tekintélye egy ideig még összetartotta, illetve kifelé elfedte". Utólag viszont úgy látja, "kár volt elmaszatolni" a problémákat egészen az idei EP-választásig, ahol egyértelművé vált, hogy a szavazók elhagyták a pártot (az SZDSZ mindössze 2,16 százalékot szerzett, míg a nagyrészt az SZDSZ hagyományos szavazóbázisát megszólító LMP 2,6 százalékot kapott a választáson).

"Jelen pillanatban nagyon rosszul állunk, de felháborító, hogy azok a pártból távozó vezetők is még egyet rúgnak belénk, akiknek köszönhetően ilyen helyzetbe kerültünk" - mondta Gyurkó, aki ennek ellenére nem temeti végleg - másokhoz hasonlóan - az SZDSZ-t. Mint mondja, még rendelkeznek némi infrastruktúrával, intézményrendszerrel, amely alkalmas lehet arra, hogy "egy új, a régi alapértékekhez visszatérő párt felépüljön a romokon". "Ha 2010-ben nem jutunk is be a parlamentbe, ez az intézményrendszer még el tudja vinni a pártot 2014-ig."