Medián: Kicsit kevésbé népszerűtlen a kormány

Vágólapra másolva!
Kissé javult a kormány megítélése, Bajnai Gordon kormányfő népszerűsége is növekedett, de alapvetően nem változtak a pártok közötti erőviszonyok - derül ki a Medián szeptemberi felméréséből. A biztos szavazók több mint kétharmada továbbra is a Fideszt támogatja.
Vágólapra másolva!

Az európai parlamenti választás óta alig változott a pártok támogatottsága: a biztos szavazók több mint kétharmada (67 százaléka) a Fideszre, 18 százaléka az MSZP-re, 10 százaléka a Jobbikra szavazna - derül ki a Medián szeptemberi közvélemény-kutatásából, melynek részletei csütörtökön a HVG-ben jelennek meg. Az összes megkérdezett 46 százaléka a Fideszt, 14 százaléka az MSZP-t, 6 százaléka a Jobbikot támogatja. A megkérdezettek 29 százaléka nem tudott pártot választani.

A Medián értékelése szerint az erőviszonyok változatlansága ellenére a kormány megítélése átalakult, ami a politikai közhangulat átalakulását jelezheti. Augusztushoz képest 24-ről 29-re nőtt azok aránya, akik támogatják Bajnai Gordon kormányát. Ugyanez az érték április óta 20-24 százalék között változott. Igaz, a megkérdezettek 58 százaléka még mindig előre hozott választásokat akar.

Javult a kormány teljesítményének megítélése is. A Medián szerint így összességében az elmúlt két évben legjobb - vagy a legkevésbé rossz - osztályzatot most szeptemberben kapta az aktuálisan hivatalban lévő kabinet.

A Medián elemzése szerint a kormány megítélésének javulását részben a megszokás okozhatja. A választók kétharmada (64 százaléka) már arra számít, hogy a Bajnai-kormány kitölti a ciklust, és 2010 tavaszáig hivatalban marad. Augusztusban még csak 57 százalékuk gondolta így. Igaz, csupán a válaszadók 18 százaléka értékelte jónak a munkáját, ám jelentősen csökkent (38-ről 32 százalékra) azoknak az aránya, akik kifejezetten elégedetlenek voltak vele.

A statisztikai hibahatárt meghaladó mértékben nőtt Bajnai Gordon népszerűsége (17-ről 22 pontra). Bajnai a népszerűségi lista 16. helyén áll, Vona Gábor, a Jobbik elnöke megelőzi őt. A lista elején továbbra is főleg fideszes politikusok vannak, az élen holtversenyben Orbán Viktor és Sólyom László (54-54 pont), akinek a megítélését a jelek szerint érdemben nem befolyásolta az augusztusi szlovákiai incidens. A lista harmadik helyén Kósa Lajos (53) áll, majd Pokorni Zoltán (49), Varga Mihály (45), Navracsics Tibor (41), Pelczné Gáll Ildikó (36) következnek. A népszerűségi listán az első MSZP-s politikus, Szili Katalin, a nyolcadik helyen áll, 34 ponttal.

A felmérés szeptember 4-8. között, 1200 ember megkérdezésével készült.