Még költenek a bukott kormánynegyed honlapjára

Vágólapra másolva!
A kormányzati negyed nem fog felépülni ugyan, de a honlapja változatlanul üzemel, és a projekt lefújása óta több mint egymillió forintot költöttek el rá. A működtető szerint a honlapot állítólag többször is frissítették, de alig találni rajta 2007 utáni tartalmat. Az állami vagyonkezelő szerint azonban szükség van a weboldalra.
Vágólapra másolva!

Még mindig működik a kormányzati negyed honlapja, pedig a projektet már több mint másfél éve leállította a kormány. A negyed megépítésére alapított KoNeP Kft. tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. kérdésünkre közölte, hogy a Planum-Comp Kft. a honlap üzemeltetője, amelynek havi 50 ezer forint plusz áfát fizetnek. Így az állam mintegy 1,2 millió forintot fizetett ki a cégnek a weboldalért azóta, hogy a projektet 20 hónappal ezelőtt lefújták.

Berényi Sándor, a honlapot üzemeltető Planum-Comp Kft. vezetője elmondta, hogy a honlapot tartalmilag idén kevesebb, mint egytucatszor frissítették. A technikai jellegű frissítések pedig havonta esedékesek - tette hozzá, és kérdésünkre elmondta azt is, hogy határozott idejű szerződést kötöttek az MNV Zrt.-vel a Kormányzatinegyed.hu üzemeltetésére, azonban nem árulta el, meddig szól a szerződés.

"A honlap működtetésére a hivatalos közzétételek céljából is szükség van" - válaszolta az MNV arra a kérdésünkre, miért kell még fenntartani a honlapot. Példának azt hozták fel, hogy az állami cégek tisztségviselőinek fizetését a honlapon kellett közölniük. Ezt a honlap szerint 2009. szeptember 9-én tették fel a weboldalra. Előtte azonban a legutolsó hír a kezdőoldalra 2007. december 27-én került fel. A Sajtó és az Archívum menüpontok teljesen üresek, és a többi menüpontba belépve is az látszik, 2007 őszén frissültek utoljára.

A kormányzati negyed története

Már évtizedek óta napirenden volt egy kormányzati negyed megépítése, és végül a második Gyurcsány-kormány döntött az elindításáról 2006 végén. Több helyszín közül a Nyugati pályaudvar környékét választották ki, mivel a terület nagyrészt állami tulajdonban volt. Nemzetközi tervpályázatot írtak ki a megvalósításra, ezt Janesch Péter és Kengo Kuma magyar-japán tervezőpárosa nyerte. A tervezésért 20 millió forintot kaptak.

A projektet viták és támadások kísérték. Orbán Viktor Fidesz-elnök 2007 májusában arról beszélt, befagyasztaná a terveket, Demszky Gábor főpolgármester pedig a környék közlekedésének összeomlásától tartott. Egyre halmozódtak a gondok, a kivitelezésre esélyes egyik cég, a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó Pólus Holding Befektető Zrt. kiszállt a programból, mert a főváros velük akarta a terület infrastruktúráját is kiépíttetni.

A kormányzati negyed építését végül 2008. január 8-án fújták le. Addig a kormány 8,5 milliárd forintot költött a telkekre és 600 milliót szakértőkre és pályázatokra. A terv jegelését akkor a kivitelezés drágulásával magyarázták, és azzal, hogy az építési pályázatra csak egy cég maradt versenyben. Idén júliusban az Állami Számvevőszék feljelentése nyomán a Nemzeti Nyomozó Iroda elkezdte vizsgálni, hogy jogszerűen fizettek-e ki 3 milliárd forintot használhatatlan tervdokumentációra, és 100 milliót bérekre, végkielégítésekre, jutalmakra.