Megrovás az oktatási tárca esélyegyenlőségi pályázatai miatt

Vágólapra másolva!
Megrovást és írásbeli figyelmeztetést kapott az oktatási minisztérium több munkatársa több felzárkóztató programnál történt szabálytalanságok miatt. A minisztérium szerint minden rendben volt, az iratkezelés és finanszírozás azonban "számos hiányossággal terhelt".
Vágólapra másolva!

Megrovásos fegyelmi büntetést és írásbeli figyelmeztetést kapott az oktatási tárca több munkatársa, miután lezárult a 2006-2008. évi nemzetiségi, kisebbségi és integrációs programok és az Útravaló ösztöndíjprogramok előirányzata felhasználásának ellenőrzése.

A vizsgálat megállapította, hogy az Esélyegyenlőségi Főigazgatóság által kezelt és felügyelt szakmai programok megfelelően működnek, emellett azonban a szakterület szervezettsége, iratkezelési eljárása és gyakorlata, a finanszírozások előkészítése és lebonyolítása, valamint a beszámoltatás és ezzel összefüggő ellenőrzés számos hiányossággal terhelt - olvasható a tárca hátfői közleményében.

A miniszter október 1-től az Esélyegyenlőségi Főigazgatóság vezetésére Pálfi Ferenc személyében miniszteri biztost rendelt ki. Az új főigazgató kiemelt feladata az ellenőrzési jelentés alapján készült intézkedési terv végrehajtása, különösen a szakterület iratkezelési és pénzügyi munkája szabályosságának biztosítására.

Borovszky Tímea korábbi esélyegyenlőségi főigazgató felfüggesztése az ügyészségi nyomozás lezárultáig érvényben marad - közölte a tárca sajtóosztálya az MTI kérdésére.

Az oktatási miniszter márciusban rendelte el az esélyegyenlőségi főigazgatóság teljes átvilágítását, miután leállították a hátrányos helyzetű diákok felsőoktatási tanulmányait segítő Katapult Mentorprogramot, és a mentorprogram igazgatója bűncselekmények elkövetésével vádolta meg az esélyegyenlőségi főigazgatót, Borovszky Tímeát.

Hiller a Borovszky ellen indított fegyelmi vizsgálat után feljelentést tett a rendőrségen, az ügyben jelenleg is folyik a nyomozás. Az nem derült ki, hogy milyen szabálytalanságok történtek a Katapult Mentorprogramnál, de a miniszter egy márciusi sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a fegyelmi vizsgálat alapján "a feltételezett vesztegetési ügy tisztázása túlmutat a közigazgatás határain". A főigazgatóság több munkatársa is fegyelmi büntetésben részesült.

A Katapult Mentorprogramot még 2005-ben hozta létre az Oktatási és Kulturális Minisztérium azzal a céllal, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok bejutását segítse egyetemekre és főiskolákra.