Kevesebb pénzt ad az egyházaknak a kormány

Vágólapra másolva!
Visszavágná a jövő évi költségvetésben az egyházak finanszírozását a kormány, felfüggesztve az egyszázalékos felajánlások kiegészítést. A kormányszóvivő szerint az intézkedés ideiglenes, 2011-ben automatikusan visszaáll a korábbi állapot.
Vágólapra másolva!

Felfüggesztené a kormány az úgynevezett 1+1 százalékos egyházi finanszírozási rendszert - mondta Szollár Domokos kormányszóvivő miután Bajnai Gordon miniszterelnök és a kormányzat képviselői kedden a Parlamentben egyeztettek a történelmi egyházak képviselőivel.

Ez azt jelenti, hogy 2010-ben visszaáll az 1997-es vatikáni szerződésben meghatározott finanszírozás: az egyszázalékos felajánlások mellett a személyi jövedelemadó 0,5 százalékáig egészíti ki a kormány az egyházak működésére szánt keretet. (Idén az 1+1 százalékos rendszer működött, azaz amennyit az adózók az egyházaknak adható egy százalékból felajánl, ugyannyit kapnak az egyházak a költségvetésből.)

A kormányszóvivő azt mondta, a kabinet úgy számol, hogy 2011-től érdemi növekedés várható, a felfüggesztés automatikusan eltűnik majd a rendszerből, és visszaáll az 1+1 százalékos megoldás. Az egyházak ezt Szollár szerint "beletörődéssel, de tudomásul vették".