Vágólapra másolva!
Az ÁNTSZ megerősítette, hogy új típusú influenza fertőzött meg több mint 110 embert, diákokat és tanárokat is egy csepeli iskolában. Az ÁNTSZ ügyelete szerint csak tüneti kezelés kell, sokan már a hétvégén meggyógyulhatnak.
Vágólapra másolva!

Az új influenza vírus betegítette meg a diákokat és a pedagógusokat Csepelen - erősítette meg az ÁNTSZ ügyelete az [origo]-nak.

A betegektől vett és a laboratóriumba küldött hét mintából négy bizonyult pozitívnak, és nem csak diákoknál, hanem tanároknál is igazolták a vírust.

Ez azt jelenti, hogy valószínűleg az összes megbetegedést ez a vírus okozta. Az ÁNTSZ ügyelete szerint csak tüneti kezelés kell, sokan már a hétvégén meggyógyulhatnak.

Több mint 110 gyermek lázasodott be a csepeli Adu iskola Táncsics Mihály utcai intézményében csütörtökön. Először 10-15-en jelentkeztek tüneteikkel a pedagógusoknál, akik azonnal értesítették a kerületi ÁNTSZ-t.

Mindent fertőtlenítettek

Az intézményben mindent lefertőtlenítenek. Az iskolába pénteken csak az 500 tanuló harmada ment be, a többiek otthon maradtak. Az ÁNTSZ szerint feltételezhető, hogy a szeptember elsejei tanévnyitón már betegen vett részt egy vagy több ember, és ők fertőzték meg társaikat

A helyes igazgatói döntés, a gyors orvosi segítség, az iskolában végrehajtott alapos fertőtlenítés, valamint a hétvége nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a járvány lefolyása enyhe legyen - áll az ÁNTSZ jelentésében.

Az ÁNTSZ szerint akinél ezután lépnek fel az influenza tünetei (láz, végtagfájdalom, fejfájás, levertség, orrfolyás, tüsszögés, köhögés), első lépésként alkalmazza az influenza tüneti kezelését (ágynyugalom, bő folyadékfogyasztás, lázcsillapítás), jelentkezzen telefonon orvosánál és ne menjen közösségbe.

Csepelen más iskolákban nem tapasztaltak hasonló panaszokat a gyerekeknél.

Eddig egy halott Magyarországon

Magyarországon május végén mutatták ki először a laboratóriumi vizsgálatok egy férfinél az új influenzavírust, mégpedig egy brazil állampolgárnál. A brazil férfi Egerben lett rosszul, és a levett mintában a laboratóriumi vizsgálatok kimutatták a H1N1 vírust.

Június közepén jelentette be az országos tiszti főorvos, hogy meghalt egy 41 éves magyar férfi az új influenzavírus okozta megbetegedésben, aki feltehetően külföldön fertőződött meg - jelentette be az országos tiszti főorvos.

Falus Ferenc akkori közlése szerint a férfi hirtelen kialakuló tüdőgyulladásban halt meg, a boncoláskor azonosították szervezetében az új típusú vírust. A férfi korábban nem járt orvosnál, és szív-, illetve tüdőbetegsége súlyosbította az influenza lefolyását

Októberben jön az oltás

Szeptember utolsó napjaira lesz kész az új inflluenza elleni vakcina forgalombahozatali engedélye, a tömeges oltási kampány október első heteiben kezdődik. Először azokaz az embereket oltják be, akik az ország működőképességét biztosítani tudják - mondta augusztusban Székely Tamás egészségügyi miniszter.

Ez elsősorban azokat az egészségügyi dolgozókat érinti, akik a betegekkel az első vonalban találkoznak, de ebbe a körbe tartoznak a közüzemi szolgáltatások, a kritikus infrastruktúra, szállítás, közlekedés működtetői is.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) ugyanakkor nem javasolja kiemelt célcsoportnak a pedagógusokat, mert egy nagyobb járvány esetén az iskolákat bezárják.