Feljelentést fontolgat Székesfehérvár a vizesedő színház miatt

Vágólapra másolva!
Alig négy évvel a tatarozás után ismét ramaty állapotban van a székesfehérvári színház, mivel a felújítást végző kivitelező hanyag munkát végzett - állapította meg a városi önkormányzat. Az építési garanciát a város mégsem tudja érvényesíteni, mert a kivitelező azóta csődbe ment.
Vágólapra másolva!

Számos hiányosság és műszaki probléma merült fel az állami támogatással, több milliárd forintból felújított székesfehérvári Vörösmarty Színházban - állapította meg a polgármesteri hivatal. Az önkormányzat külső szakértőkkel elkészíttette a garanciális hibák listáját, és most azt vizsgálják, hogy egyenek-e feljelentést az ügyben. A Fidesz fehérvári szervezete azt kéri: legyen nyilvános a nyolcoldalas lista.

2005-ben állami támogatással, 4,5 milliárd forintból újították fel a Vörösmarty Színházat, mára azonban kiderült, hogy a kiviteli tervektől eltértek, nem az előírt anyagokat használták fel. Vizesedik az épület, emiatt például az egyik bejárat márványlépcsője felfagyott, balesetveszélyessé vált. A légkondicionálót a próbaterembe nem kötötték be, a hangstúdió nem alkalmas felvételkészítésre.

Közben a felújítást végző cég csődbe ment, a város a javításokat csak a bankgaranciából tudja fedezni. Ez körülbelül 30 millió forint, míg az épületnek csak a szigetelése becslések szerint több száz millióba is kerülhet.

A jegyző korábban közleményben tudatta: vizsgálatot indított, a garanciális javításokról lista készült. Az anyagot a polgármesteri hivatal jogi és műszaki szakemberei jelenleg vizsgálják, véleményük alapján dől el, tesznek-e rendőrségi feljelentést.

A Fidesz-frakció kedden levélben kérte a polgármestert és a jegyzőt, tegyék nyilvánossá a garanciális hibákat tartalmazó nyolcoldalas szakértői jelentést, amelyet zárt anyagként kezelnek - mondta kedden sajtótájékoztatón Orosz István, a Fidesz városi alelnöke.

A Független Hírügynökség kérdésére, hogy mit várnak ettől, Orosz István azt válaszolta: a beruházás költsége 3,2 milliárdról 4,5 milliárdra nőtt, miközben az előadások alatt nem megfelelő a nézők komfortérzete. Az embereknek joguk van tudni, hogy a közpénzt hogyan költötték el, és hogy mindez nem a színház hibája.