Felfüggesztett börtönt kért az ügyész az MTV ostromlóira

Vágólapra másolva!
Felfüggesztett szabadságvesztést kért az ügyész hat vádlottra az MTV-székház ostroma miatt indult perben. Az ügyben csütörtökön hirdet ítéletet a Pesti Központi Kerületi Bíróság.
Vágólapra másolva!

Felfüggesztett szabadságvesztést kért az MTV-székház ostroma miatt indult büntetőperben hat vádlottra az ügyész kedden a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

A keddi tárgyaláson hat vádlott ügyében zárult le a bizonyítási eljárás, akik részben beismerték tettüket. Az ügyész szerint a hat vádlott esetében megállapítható a közérdekű üzem működésének megzavarása, a vádlottak egy részénél a felfegyverkezve, csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak, másoknál pedig a lopás.

A védők vitatták, hogy az MTV közérdekű üzem, továbbá Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének nyilvánosságra kerülésére utalva arról beszéltek, hogy az ostrom idején a társadalmi normák megkérdőjeleződtek.

A védelem hivatkozott arra is, hogy az MTV-székházat védő rendőröket célszerűtlenül, szakszerűtlenül vezényelték ki, és ez magában hordozta az atrocitások lehetőségét. A tüntetők pedig olyan felfokozott idegállapotban voltak, ami korlátozott beszámítási képességgel, az ítélőképesség zavarával járt együtt. Ezért a vádlottak felmentése mellett érveltek.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság eljáró bírája közölte: a hat vádlott ügyében csütörtökön ítéletet hirdetnek. Az összesen 40 vádlottból még csaknem 30 ügyében tovább folyik az első fokú per a székház ostroma miatt.

Tavaly decemberben már öt embert felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtott a bíróság közérdekű üzem működésének megzavarása és más bűncselekmények miatt. Azok a döntések jogerőre emelkedtek, mert a vád és a védelem egyaránt tudomásul vette az első fokú határozatot.