Vágólapra másolva!
Egy év, három évre felfüggesztett börtönt kapott Budaházy György, akit államellenes bűncselekmény vádjával állítottak szerdán bíróság elé. A Fővárosi Bíróság ítélete nem jogerős. 
Vágólapra másolva!

Egy év - három évre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélte az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete miatt Budaházy Györgyöt szerdán a Fővárosi Bíróság első fokon.

Előzőleg az ügyész felfüggesztett börtönt javasolt vádbeszédében, míg az ügyvéd felmentést szorgalmazott. A vád szerint Budaházy 2006 őszén és 2007 tavaszán tucatnyi, interneten közzétett írásában buzdított arra, hogy erőszakkal kergessék el a kormányt és az Országgyűlést.

"Takarodjanak a hatalomból, ha élve akarják megúszni" - írta többek között Budaházy. A vádbeszéd szerint a terjedelmes írások eléggé konkrét és közvetlen fenyegetést jelentettek ahhoz, hogy az állam elleni bűncselekmény előkészülete megvalósuljon, amiért akár öt évig terjedő szabadságvesztés is járhatna.

Budaházy az eljárás során nem tagadta le az írásokat, de azt mondta, hogy nem bűnös, csak élt a véleményszabadság jogával. Ugyanezzel érvelt védőbeszédében az ügyvédje, Gaudi-Nagy Tamás is, aki bűncselekmény hiányára hivatkozva felmentést indítványozott. Az ügyvéd szerint az írások nem voltak annyira konkrétak és közvetlenek, hogy bűncselekményt valósítsanak meg.

Gaudi-Nagy szerint a bíróságoknak ebben a perben arról kell dönteniük, hogy hol húzódnak a közéleti-politikai viták büntetőjogi határai. Arról beszélt, hogy a rendszerváltás óta az alkotmányos rend elleni bűncselekményeknek nincs bírói gyakorlata, leszámítva a nemrégiben elhunyt Ekrem Kemál György egy évtizeddel ezelőtti ügyét.

A szerdai tárgyaláson kommandósok sorfala mögött kísérték a tárgyalóterembe Budaházyt, akit néhány hónapja országgyűlési képviselők sérelmére elkövetett terrorcseleményekkel is meggyanúsítottak. A vádlott körülbelül ötven, fekete ruhás szimpatizánsa azt kiabálta a tárgyalóteremben: "Éljenek a hősök!" és "Kitartás, Gyuri!".

A védőbeszéd és az utolsó szó után várhatóan még ma délután kihirdeti elsőfokú ítéletét a Fővárosi Bíróság az államellenes vád ügyében. Az eljárásban egyszer már született egy felmentő elsőfokú döntés, ám azt a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon hatályon kívül helyezte, és új elsőfokú eljárásra utasított.