Érvénytelen lett a mátraterenyei erőműről tartott népszavazás

Vágólapra másolva!
Nem ment el voksolni a választásra jogosultak több mint fele azon a népszavazáson, amelyen a Mátraterenyére tervezett szénerőműről kellett volna dönteni. A helyiek több mint 49 százaléka szavazott, többségük az erőmű létesítését támogatta.
Vágólapra másolva!

Érvénytelen lett a Mátraterenye külterületére tervezett szénerőműről tartott vasárnapi népszavazás, mert a voksoláson nem vett részt a választásra jogosultak több mint fele. Így a Nógrád megyei falu képviselő-testülete dönt majd a beruházásról - közölte a helyi választási bizottság elnöke, Vargáné Virág Katalin. Az 1590 választásra jogosult lakosból 790-en szavaztak, ami 49,68 százalékos arány.

Az érvénytelen szavazáson 711-en igennel, 79-en nemmel válaszoltak arra a kérdésre, hogy egyetértenek-e az erőmű létesítésével. Egy érvényes és eredményes népszavazáson született döntést kötelezően végre kellett volna hajtania az önkormányzatnak, így viszont visszaszáll a döntési jog a képviselő-testületre.

A 49,9 megawatt kapacitású erőművet az Első Nógrádi Erőmű (ENE) Zrt. szeretné megvalósítani, a beruházás költségét mintegy 30-40 milliárd forintra teszi a társaság. Az elképzelés szerint az erőművet 20 százalékban biomasszával, 80 százalékban barnaszénnel fűtenék, ehhez megnyitnák a közeli székvölgyi külszíni fejtést.

A 2013-ra megépülő létesítmény mintegy 120 ezer magyar háztartás éves villamosenergia-igényét biztosítaná. Maga az erőmű 50 embernek, a bányászat és a szállítás pedig további 150 embernek adna munkát. A mátraterenyei szénerőmű működését 40 évre tervezi az ENE Zrt.