Vágólapra másolva!
Első fokon három év öt hónap letöltendő büntetést kapott az Országos Cigány Önkormányzat elnökhelyettese csalás és okirat-hamisítás miatt. A bíróság korábban már egyszer letöltendő börtönt szabott ki a roma vezetőre, de az eljárást meg kellett ismételni. A szerdán hozott ítélet nem jogerős.
Vágólapra másolva!

Első fokon három év öt hónapi letöltendő börtönbüntetésre ítélte a sátoraljaújhelyi városi bíróság Dancs Mihályt, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnökhelyettesét, a Roma Polgárjogi Alapítvány Borsod megyei elnökét - közölte szerdán a Borsod megyei bíróság.

Dancs Mihály és két társa ügyében a Borsod megyei bíróság korábban az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezte, ezért az ügyet visszaadták az elsőfokú ítéletet hozó sátoraljaújhelyi városi bíróságnak. A megismételt eljárás során ismételten letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság az OCÖ- elnökhelyettest, aki korábban lemondott a megyei cigány kisebbségi önkormányzat elnökének tisztségéről.

A vád szerint társtettesként, üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalás és magánokirat-hamisítás miatt ítélték el az OCÖ elnökhelyettesét, két társára egy, illetve egy év két hónap felfüggesztett szabadságvesztést szabtak ki. Dancs Mihályt az elsőfokú döntés után kiengedték az előzetes letartóztatásból, szabadlábon védekezhet a másodfokú eljárásban.