Osztozik a BKV-n az MSZP és az SZDSZ

Vágólapra másolva!
Közösen felügyeli ezentúl a BKV működését Horváth Csaba MSZP-s és Ikvai-Szabó Imre SZDSZ-es főpolgármester-helyettes. Az SZDSZ-hez tartozik majd a cég költségvetésének felügyelete.
Vágólapra másolva!

Lezárult a koalíciós vita, létrejött a megegyezés a fővárosi MSZP és az SZDSZ között a BKV felügyeletével összefüggő kérdésekben, így hétfőtől ismét főpolgármester-helyettesként dolgozik Hagyó Miklós és Horváth Csaba - ismertette a szombati koalíciós egyeztetés eredményét Demszky Gábor főpolgármester és Burány Sándor az MSZP budapesti elnöke újságírók előtt. Horváth Csaba főpolgármester-helyettes veszi át a BKV felügyeletét, amiről hétfőn mondott le Hagyó Miklós. A szocialisták álláspontjának megfelelően a jövőben a BKV-nál Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettes csak a költségvetéssel összefüggő kérdésekkel foglalkozik majd.

Hagyó hétfőn mondott le a BKV felügyeletéről, ezt a feladatát 2006 óta látta el. Hagyó arra hivatkozott, hogy a BKV Zrt. körül kialakult helyzet már a budapesti közlekedés biztonságát veszélyezteti. A szakmai válaszok megtalálása helyett folyamatos politikai támadások kereszttüzébe került a BKV, ezért "felelős szocialista városvezetőként" úgy gondolja, hogy ez így tovább nem mehet.

Demszky csütörtökön Horváthot jelölte ki erre a feladatra, de az MSZP ezt nem fogadta el, mivel a főpolgármester nem kérte ki a fővárosi koalíciós egyeztető testület véleményét. Tiltakozásul Hagyó és Horváth pénteken bejelentette, hogy lemondanak minden főpolgármester-helyettesként viselt feladatukról.

A BKV ellenőrzését a cégnél kialakult botrányok miatt alakították át. A BKV végkielégítési botránya július végén pattant ki, miután kiderült, hogy több vezető is jelentős végkielégítésekkel távozott a cégtől, a humánpolitikai igazgatót, Szalainé Szilágyi Eleonórát ráadásul tovább foglalkoztatták, miután kifizették neki a 100 millió forintos végkielégítését. Ezt követően derült ki, hogy a közlekedési vállalatnál összesen több mint 3 milliárd forintot fizettek ki végkielégítésekre 2007 óta. A rendőrség végül hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást indított a gyanús végkielégítések miatt.