Hallgatagon méricskéli a jelölteket Orbán

Vágólapra másolva!
Vidéken, egy kerek asztal körül ülve hallgatja meg egyesével Orbán Viktor Fidesz-elnök azokat, akiket a párt várhatóan elindít a következő parlamenti választáson. A beszélgetések résztvevői az [origo]-nak azt mondták, hogy Orbán keveset kérdez, inkább csak hallgatja a partnereit. Fideszesek szerint a kormányzásra készülő Fidesz-elnök így térképezi fel a lobbiérdekeket, a potenciális jelölteknek pedig hízeleg, hogy kapnak egy kis figyelmet.
Vágólapra másolva!

Szeptember 21-én a fővárosi Visy Imre utcában található Polgárok Házában gyűltek össze a Fidesz választókerületi elnökei. Egy neve elhallgatását kérő kerületi elnök szerint Orbán Viktor pártelnök ekkor jelentette be, hogy a következő hetekben személyesen hallgatja meg a 176 választókerületi elnököt. A következő országgyűlési választáson ugyanis valószínűleg ők lesznek a párt egyéni képviselőjelöltjei.

Az [origo] két olyan fővárosi választókerületi elnökkel beszélt, akik a múlt héten már túlestek a személyes egyeztetésen. A nevük elhallgatását kérő politikusok azt mondtak, hogy a saját választókerületük állapotáról szóló beszélgetés nem tartott tovább egy óránál. Egyik forrásunk szerint a vidéki találkozón inkább ő beszélt, Orbánék nem nagyon kérdeztek. A politikus kérdésünkre nem akarta megnevezni a találkozó helyszínét, a Népszabadság szerint azonban több beszélgetés a Fejér megyei Alcsúton zajlott.

Kövér is jelen van

Másik forrásunk pedig azt mondta: egy kerek asztal körül ültek, ahol Orbán Viktoron kívül jelen volt még Kövér László választmányi elnök, Kubatov Gábor pártigazgató, Varga Mihály alelnök, illetve a párt hét regionális igazgatójának egyike. Egy választókerületi elnök, aki még nem esett át a beszélgetésen, ehhez annyit tett hozzá: Orbán már a Polgárok Házában tartott gyűlésen közölte, hogy a pártvezetés részéről többen részt vesznek az egyeztetéseken.

Forrásaink szerint a beszélgetések barátiak voltak, konfliktusok nem merültek fel. Font Sándor választókerületi elnök - akit Orbánék még nem hallgattak meg - az [origo]-nak azt mondta: a személyes találkozóra csak azokat hívják meg, akiket biztosan indítani akarnak egyéniben. Ha véleménykülönbség volt a vezetés és egy kerületi elnök között, az már korábban kiderült - magyarázta Font. Hasonlón nyilatkozott az [origo]-nak a Fidesz szűk körű vezetőségének egyik tagja is, aki úgy fogalmazott: "Jól néznénk ki, ha csak most derülnének ki az ellentétek."

A konfliktusok és feszültségek hiánya nem meglepő, a közvélemény-kutatások szerint ugyanis a Fidesz toronymagasan vezet az MSZP előtt. A Medián augusztusi felmérése szerint a teljes népesség körében a Fidesz támogatottsága 45 százalék volt, míg az MSZP-é 13. Orbán Viktor magabiztos kijelentései is mutatják, hogy a Fidesz egyértelműen kormányzásra készül. Orbán szeptember elején, egy a honlapján megjelent videofelvételen pedig úgy fogalmazott, "ha az emberek is úgy akarják, az életemből szívesen áldozok arra néhány évet, hogy helyreüssük azt, amit a szocialisták tönkretettek".

Kiderülhetnek a gyenge pontok

Font szerint a meghallgatás elegáns lépés a pártvezetés részéről. Szerinte a képviselőjelöltek így képet kaphatnak arról, hogy a vezetés mit vár el tőlük, mire kéne jobban figyelniük. A jelöltek pedig elmondhatják, hogy milyen problémák merültek fel a kerületükben, mihez szeretnének segítséget kapni. Egy neve elhallgatását kérő kerületi elnök pedig arra számít, hogy a megbeszélésen kivesézik majd, személy szerint neki milyen támadási felületei vannak, ezen hogyan lehetne javítani. Szerinte szóba kerül majd az is, hogy, milyen gyenge pontjai vannak az MSZP-s ellenfélnek.

Rogán Antal V. kerületi polgármester - akit még szintén nem hallgattak meg - azt emelte ki, hogy a meghallgatások segíthetik Orbánt, hogy tisztába kerüljön azzal, milyen elképzelésekkel rendelkeznek a jelöltek, illetve milyen lobbikra számíthat majd a következő ciklusban a képviselők részéről. Orbánt a miniszterelnöki felkészülésben segíthetik ezek a beszélgetések - tette hozzá Rogán, aki korábban a Fidesz kampányfőnöke volt.

A Fidesz 2003-ban hozta létre a megyei szervezetek rovására a választókerületi rendszert. A párt egyik meghatározó politikusa szerint ez jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a Fideszben nincsenek olyan típusú konfliktusok és háttéralkuk, mint az MSZP-ben. A megyei szervezetek ugyanis többnyire erős lobbierővel bírnak a nagyobb pártokban, a szocialistáknál például Gyurcsány Ferenc kormányfővé való választásában, illetve a pártelnöki posztjáról való lemondásában is meghatározó szerepük volt a megyei elnököknek.