Terézvárosi csendrendelet: "Nappal kompromisszum, éjjel kergetőzés"

Vágólapra másolva!
Csütörtök este két Liszt Ferenc téri kávézóban kérték el a kerületi rendőrök a 10 óra utánra szóló működési engedélyt, majd miután felvették az adatokat, távoztak. A kávézókat nem kellett bezárni, az üzemeltetőket képviselő ügyvéd szerint az engedély nélkül működő helyek legrosszabb esetben pénzbüntetésre számíthatnak. A vendéglátósok szeptember tizedikén tárgyalnak az önkormányzattal.
Vágólapra másolva!

"Csütörtök éjjel csak rendőri ellenőrzések voltak, a nagybrigádos felvonulás most elmaradt" - mondta az [origo]-nak az egyik hatodik kerületi szórakozóhely-tulajdonos, aki jelen volt annál a két igazoltatásnál, amely a Liszt Ferenc téren történt.

"Az első üzletbe 10 óra körül érkezett egy egyenruhás és egy nem egyenruhás rendőr, akik a 10 utáni nyitva tartásra vonatkozó engedélyt kérték" - mondta az [origo]-nak Róna András ügyvéd, a kerületi szórakozóhelyek üzemeltetőit tömörítő Vendéglátóipari és Kereskedelmi Üzletek Érdekvédelmi Egyesületének elnöke, aki szerint kerületi rendőrök szálltak ki a szórkozóhelyekre. Ő a Fresco Caféról és a Karma Caféról tud, ezt az [origo]-nak az érintett kávézók is megerősítették. "Csak az iratok után érdeklődtek, ha nem voltak meg az engedélyek, felvették az adatokat, és elmentek" - mondta Róna.

Szerinte az ellenőrzés nem tartott tovább néhány percnél, és a kávézók utána zavartalanul üzemeltek tovább. Az [origo] kérdésére azt mondta, ehhez hasonló estek korábban olyankor fordultak elő, ha lakossági bejelentés érkezett valamelyik üzletről, például, ha panaszt tettek a hangoskodásra. Ilyenkor az az általános eljárás, hogy a rendőrség kiszáll, és ellenőrzi, hogy jogos-e a bejelentés.

Róna azt mondta, az engedély nélkül működő helyek legrosszabb esetben pénzbüntetésre számíthatnak. Szerinte kedden és csütörtökön olyanoknak is felvették az adatait, akik jelezték, hogy már beadták az este 10 óra utáni nyitva tartásra vonatkozó kérvényt, de még nem jelzett vissza az önkormányzat. (A keddi jegyzői razziáról bővebben itt olvashat.)

A kerület és a vendéglátósok ugyanakkor továbbra is próbálnak megegyezni, bár Róna szerint ez kicsit nehezen megy: "A nappalt kompromisszumos megoldások tárgyalásával töltjük, éjjel a jegyzővel és a rendőrséggel kergetőzünk a kerületben". A szeptember 10-i rendkívüli képviselő-testületi ülésen nem a rendelet módosítása lesz napirenden Róna szerint, hanem az, hogy október 31-ig függesszék fel a rendeletet azért, hogy addig a különböző érdekcsoportok tárgyalhassanak és egy mindenki számára elfogadható megoldást találjanak.

Kérdésünkre, hogy készülnek-e újabb hétvégi razziákra, azt mondta, az önkormányzattól azt a választ kapták, hogy sem a polgármester sem az alpolgármester nem tud ilyen tervről: "azt mondták, hogy sem információjuk, sem ráhatásuk nincs a hatóság eljárására. Ezt nagyon sokan kétkedéssel fogadják" - állította Róna.

Pénteken délután az egyesület tagjai egyebek mellett arról egyeztetnek, hogyan járjanak el egy újabb razzia esetén. Róna szerint egyelőre az a terv, hogy akkor sem fognak bezárni, ha a hatóságok ezt kérik tőlük. Ők arra kérnek mindenkit, hogy ha nem értenek egyet a rendelettel, azzal demonstráljanak, hogy továbbra is eljárnak a hatodik kerületbe, és megmutatják, hogy egy európai fővárosban és nem egy banánköztársaságban élnek.

Pénteken telefonon megkerestük az önkormányzatot, de nem tudtuk elérni egyik illetékest sem.