Csapatszállítónak használta a kisföldalattit a BRFK a melegfelvonuláson

Vágólapra másolva!
Rendőrségi csapatszállítónak használta a melegfelvonulás alatt lezárt kisföldalattit a BRFK - derült ki kedden, miután a több oldalról megerősítették, hogy Gyurcsány Ferencet is a földalattival vitték ki a felvonulásról. A Köztársasági Őrezred szerint a rendőrség hasonló tömegrendezvények biztosításához jogszerűen használhatja a lezárt metróvonalakat.
Vágólapra másolva!

A melegfelvonulás ideje alatt csapatszállításra használta az Andrássy út alatt járó kisföldalattit a rendőrség - erősítette meg az [origo] információját kedd este Gálik Viktória, a Köztársasági Őrezred szóvivője. A BKV korábbi tájékoztatása szerint a felvonulás ideje alatt a kisföldalatti egyáltalán nem közlekedett, utóbb azonban kiderült: jártak szerelvények, csak éppen utasok helyett rohamrendőröket szállítottak a föld alatt.

A kisföldalatti alagútjának használata azután vált érdekessé, hogy az [origo] egyik munkatársa látta, amint Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök és az őt védő rendőrök a lezárt földalatti felé hagyták el az Oktogont a melegfelvonulás idején. Az [origo] már vasárnap rákérdezett a BKV-nál és a Köztársasági Őrezrednél, hogy mit kereshetett Gyurcsány nem sokkal délután 3 óra után a lezárt aluljáróban, akkor azonban még nem kaptunk részletes választ. A BKV egyenesen azt állította, hogy szombaton egyáltalán nem járt a kisföldalatti 13:45-től 16:35-ig (erről bővebben itt olvashat).

Kedden aztán előbb Gyurcsány Ferenc titkársága, majd a Köztársasági Őrezred is megerősítette, hogy valóban egy földalatti szerelvénnyel vitték el Gyurcsányt az Andrássy útról, mert az őt biztosító rendőri egység vezetője így ítélte jónak. A titkárság közleményében az is szerepelt, hogy a kisföldalatti vonalát a rendőrség felvonulási útvonalként használta a melegfelvonulás biztosítására (erről itt talál részleteket).

Kedd esti közleményében a Köztársasági Őrezred is azt írta, hogy a rendőrség a biztosítási feladatok során jogszerűen igénybe vehette a kisföldalatti metrószerelvényeit. Ez alapján megkerestük Gálik Viktóriát, a Köztársasági Őrezred szóvivőjét, hogy magyarázza el, mit csináltak a rendőrök a földalatti alagútjában a felvonulás alatt.

A szóvivő megerősítette, hogy a korábbi közléssel ellentétben a melegfelvonulás ideje alatt is jártak szerelvények a földalatti vonalán, de azokat csak a rendőrség használta csapatszállítási célra. Mivel a felvonulás az Andrássy úton, pontosan a kisföldalatti fölött haladt, "így volt a legcélszerűbb a csapatokat szállítani" - mondta, megerősítve, hogy az alagutat a rendőrség felvonulási útnak jelölte ki.