Kitiltotta Ficót a balassagyarmati polgármester

Vágólapra másolva!
Nyílt levelekkel bombázzák a csütörtökön Magyarországra érkező Robert Fico szlovák kormányfőt észak-magyarországi fideszes polgármesterek. A balassagyarmati városvezető nemkívánatos személynek minősítette a szlovák politikust, és a város elkerülésére szólította fel, a salgótarjáni pedig a két nép közötti jó viszony megrontásától óvja Ficót. A magyar kormányszóvivő közölte, Robert Fico bárhol, bármikor átlépheti a határt, és a kormány garantálja, hogy eljussson Szécsénybe, ahol Bajnai Gordon magyar miniszterelnökkel tárgyal majd.
Vágólapra másolva!

Balassagyarmat vezetői arra kérik Robert Fico szlovák miniszterelnököt, más határátkelőhelyet válasszon, és kerülje el Balassagyarmatot, amikor csütörtökön a közeli Szécsénybe utazik, hogy találkozzón Bajnai Gordon magyar kormányfővel - áll az MTI-hez szerdán eljuttatott nyílt levélben, melyet a Nógrád megyei város vezetői a szlovák nagykövetségre is elküldtek.

Medvácz Lajos, a város fideszes polgármestere és Csach Gábor, szintén fideszes alpolgármester indoklásként a magyar államfő Révkomáromból való kitiltására, a szlovákiai államnyelvtörvényre, valamint Balassagyarmat 1919-es, a csehszlovák katonaság által végrehajtott megszállására hivatkozik. Mindezek miatt Robert Ficót "nemkívánatos személynek" tekintik Balassagyarmaton - írták a városvezetők.

"Durva provokáció"

A polgármester és helyettese levelükben felidézik, hogy 1919 januárjában az akkoriban formálódó csehszlovák hatalom önhatalmúlag átlépte a demarkációs vonalat, megszállt több települést az Ipolyság-Losonc vasútvonal mentén, hogy délebbre tolja Csehszlovákia határát. A megszállókat véráldozatokkal verték ki 1919. január 29-én, Balassagyarmat emiatt viselheti a Civitas Fortissima (Legbátrabb Város) nevet, amit 2005-ben törvényben is megerősített az országgyűlés.

"Ön, miniszterelnök úr - hasonlóan az 1919-es törvénytelen megszállást elrendelő csehszlovák felelős vezetőkhöz - nemkívánatos személy Balassagyarmaton" - írták a városvezetők, akik szerint Balassagyarmat önkormányzata "durva provokációnak" és tiszteletlenségnek fogja tekinteni, ha Fico mégis Balassagyarmaton áthaladva érkezne Szécsénybe, vagy távozna onnan.

Bajnai Gordon és Robert Fico csütörtökön találkozik a Balassagyarmattól 20 kilométerre lévő Szécsényben. A megbeszélést a magyar kormányfő kezdeményezte a két ország közti feszültség csökkentése érdekében. Ha Fico figyelembe kívánná venni Balassagyarmat vezetőinek levelét, akkor az ipolytarnóci vagy a salgótarjáni határátkelőhelyet kellene választania.

Garantálják Fico útját

Erre azonban nem lesz szüksége, mivel Budai Bernadett kormányszóvivő közölte, a szlovák miniszterelnök magánszemélyként vagy hivatalos minőségben a schengeni szabályok szerint bármikor, bárhol átlépheti Magyarország határát, a magyar kormány ezt garantálja. A szóvivő szerint a balassagyarmati polgármester kérése ugyanazt a rossz szellemet idézi, amelyet Magyarország joggal kifogásolt Sólyom László államfő kitiltása kapcsán. A jelenlegi helyzetben szükségtelen a feszültség növelése - közölte a szóvivő.

A szlovák miniszterelnök védelmének biztosítása - beleértve az útvonal kijelölését is - a kormány kizárólagos jogkörébe tartozik, az önkormányzatoknak ezzel kapcsolatban nincs feladatuk - közölte a Független Hírügynökséggel szerdán délután a Külügyminisztérium. A szlovák miniszterelnököt magyarországi tartózkodása során a nemzetközi jog alapján az úgynevezett védett személynek kijáró jogosultságok illetik meg. Ennek megfelelően a védelemhez szükséges eszközök kiválasztása és biztosítása - beleértve az útvonal kijelölését, a rendőri felvezetést is - a magyar kormány kizárólagos jogkörébe tartozik, az önkormányzatoknak ezzel kapcsolatban nincs feladatuk - közölte a Külügy.

"Mondjon egy szlovák királyt"

Salgótarján polgármestere nyílt levélben kéri a szlovák miniszterelnököt, ne ismételje meg a XX. századi történelem legszégyenteljesebb fejezeteit, amikor a nagypolitika tönkre akarta tenni az emberek közti békességet. A fideszes Székyné Sztrémi Melinda - "néhány gondolat, amit Bajnai Gordontól sohasem fog hallani" mottóval írt nyílt levelet Robert Ficónak. Ebben többek között arról ír, hogy Salgótarjánban a legnagyobb békében élnek szlovákok és magyarok.

"Én sem kérek Öntől lehetetlent - például, hogy mondjon egy szlovák királyt -, ezért kérem, Ön se várja el a magyar nemzettől, hogy szó nélkül hagyjuk azt a súlyosan kirekesztő, magyarellenes nyelvtörvényt, ami az Ön és kormánya nevéhez fűződik. Nem is beszélve Sólyom László köztársasági elnök kitiltásáról" - írja.

"Csupán azt szeretnénk elérni, hogy ne Önökben keltsen sérelmet mindaz, amit velünk szemben elkövettek! Inkább legyenek büszkék közös történelmünkre, és ne - kisebbségi komplexusból táplálkozó - gyűlöletet érezzenek Magyarország és a szlovákiai magyarság iránt."