Fintorogva fogadták Bajnai szereplését a pártok

Vágólapra másolva!
Kritikusan értékelték a Bajnai Gordon magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök közötti csütörtöki találkozót az ellenzéki parlamenti pártok, amelyek több kézzel fogható eredményt vártak volna a tárgyalástól. A találkozó után megszólalt a szlovák radikális Jan Slota is, aki most "a magyarországi szlovákok kiirtásával" hozakodott elő.
Vágólapra másolva!

Mind a négy ellenzéki párt kritikusan fogadta a csütörtöki magyar-szlovák kormányfői találkozó eredményeit, amelyen Bajnai Gordon és Robert Fico a két ország közti feszült helyzetet próbálta enyhíteni. A találkozón 11 pontos közös nyilatkozatot fogadott el a két miniszterelnök a további teendőkről, annak tartalmát azonban a Fidesz, a KDNP, az MDF és az SZDSZ is kevesellte. (A találkozóról szóló cikkünket itt olvashatja).

Fidesz: felmosták a padlót Bajnaival

Kudarcnak nevezte a magyar és a szlovák miniszterelnök szécsényi találkozóját a Fidesz. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke közölte: a miniszterelnökök által elfogadott dokumentumban nem szerepel Szlovákia bocsánatkérése Sólyom László államfő "kitiltásáért", valamint az sem, hogy Magyarország a további együttműködés feltételének tekinti a szlovák államnyelvtörvény módosítását, ezért a találkozót nem tekintik sikeresnek. Németh úgy fogalmazott, hogy Robert Fico gyakorlatilag "felmosta a padlót" Bajnai Gordonnal. A Fidesz a két kormányfő megállapodásának szövegét elemezni fogja, és pénteken fejti ki álláspontját részletesen a sajtó előtt - közölte az ellenzéki politikus.

KDNP: nem tévéshow-ra van szükség

A KDNP képviselője, Rétvári Bence a találkozó után arról beszélt, hogy nem közös tévéshow-ra van szükség, hanem a felvidéki magyarság anyanyelv-használatát korlátozó nyelvtörvény visszavonására. Rétvári szerint Bajnai Gordon nem állt ki egyértelműen a Szlovákiából nemrég kitiltott Sólyom László mellett, csupán sajnálkozását fejezte ki. Szerinte jól látható, hogy továbbra is a szlovák fél diktálja az ütemet a két ország kapcsolatában.

MDF: nem beszéltek az okokról

Az MDF szerint "nehéz eredményesnek minősíteni" Bajnai Gordon Robert Fico találkozóját, mert bár a 11 pontos közös nyilatkozat számos, a kétoldalú kapcsolatokban kiemelten fontos kérdést tartalmaz, a mostani feszültség okairól, az azokat előidéző szlovák politikáról nem esik bennük szó. Magyarországnak a továbbiakban is minden két- és többoldalú fórumon határozottan ki kell állnia nemzeti érdekei mellett - közölte a párt külügyi kabinetje. "Ennek része, hogy felhívjuk a figyelmet a szlovák államnyelvtörvény európai értékekkel ellentétes voltára, és annak visszavonását követeljük".

SZDSZ: kevés kézzelfogható eredmény

Visszafogottan nyilatkozott a találkozóról az SZDSZ is, amely szerint kevés kézzelfogható eredményt hozott Bajnai és Fico megbeszélése. A párt kül- és nemzetpolitikai kabinetje ezért csütörtöki közleményében kerekasztal összehívását kezdeményezte magyarországi és szlovákiai tudósok, művészek, értelmiségiek, véleményformálók részvételével, hogy "a helyzet normalizálására vonatkozó" ajánlásokat fogalmazzanak meg. Helyeseljük, hogy a magyar állami vezetők nyitottak a párbeszédre, ennek azonban akkor van értelme, ha a vitás kérdéseket nyíltan és őszintén fel lehet vetni és azokban van esély az előrelépésre" - írták.

MSZP: nemzetközi felügyelet alatt Szlovákia

A találkozó után a parlamenti pártok közül egyedül az MSZP frakcióvezetője nyilatkozott pozitívan az eredményekről: Mesterházy Attila szerint a magyar-szlovák kormányfői találkozón elfogadott 11 pontos megállapodás fontos lépés abba az irányba, hogy a szlovákiai magyar kisebbség helyzete ne romoljon a nyelvtörvény miatt. A találkozó fontos eredményt is hozott, hiszen "nemzetközi felügyelet alá helyezi" Szlovákiát - mondta.

MKP: a kormányfők elhárították a felelősséget

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) szerint Bajnai Gordon és Robert Fico "kissé kibúvót keresve" az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosára próbálta áthárítani a felelősséget a szlovák államnyelvtörvény okozta problémák megoldásáért. "Az EBESZ és a főbiztos bizonyára nagy próbatételnek lesz kitéve" - jelentette ki a találkozó után Berényi József, az MKP alelnöke. Berényi szerint a találkozó eredménye nem egyértelmű, s számos kérdést vet fel, mivel nem látják annak a biztosítékát, hogy a vállalásokat a két ország be is tartja.

Slota: a találkozó semmit sem oldott meg

A radikális Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, Jan Slota szintén kommentálta a szécsényi magyar-szlovák találkozót, amely szerinte "semmit sem oldott meg". Slota szerint a problémák forrása a magyar oldalon van: "Addig, amíg nem sikerül megegyeznünk a nemzetiségi jogok terén a kölcsönösségben, s Magyarország nem magyarázza meg a magyarországi szlovákok kiirtását, a kapcsolatokban nem lehet előrelépés" - jelentette ki. A Robert Fico kormányában koalíciós partnerként szereplő politikus ismét revizionizmussal és hazugsággal vádolta Magyarországot, mivel szerinte a magyarokat csak Trianon megszüntetése érdekli.