Átment a nemzetbiztonsági bizottságban Juhász kinevezése

Vágólapra másolva!
Személyeskedésektől sem mentes vita után hat igen és öt nem szavazattal döntött úgy az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottsága, hogy támogatja Juhász Gábor kinevezését a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszteri posztra. A testület keddi ülésén a szocialista képviselők mellett az SZDSZ-es Gulyás József is támogatta Juhász kinevezését, míg az öt fideszes képviselő nemmel szavazott.
Vágólapra másolva!

Juhász Gábor - aki eddig a rendészeti minisztérium államtitkáraként dolgozott - a keddi bizottsági meghallatáson arról beszélt, hogy három feladatot kapott a miniszterelnöktől a felkéréskor: tartsa távol a pártpolitikától a szakszolgálatokat, jobb kapcsolatot építsen ki a rendőrség és a titkosszolgálatok között, illetve vezesse a kormány nemzetbiztonsági kabinetjét.

Juhász szerint a minősített adatok védelméről szóló törvény és az ügynöktörvény lehet az, amely ellenzéki együttműködéssel még ebben a ciklusban megvalósítható. A miniszter-jelölt személyes konzultációt kért a szakterület korábbi minisztereitől és jobb szakmai együttműködést ígért a bizottságnak és az ellenzéknek is. A konkrét kérdésekre, így a romák elleni támadásoknál elkövetett szakmai hibákra vonatkozó felvetésre Juhász nem tudott válaszolni, mert mint mondta, kinevezéséig nem tekinthet be az iratokba.

Kövér László a bizottság fideszes tagja és volt titokminiszter "süket, ócska rizsának" nevezte, hogy Juhász együtt akar működni az ellenzékkel és szerinte nem lehet "előre nézni, mert akkora gané domb mögül, amit az szocialista kormányzás csinált, nem látni ki." Hozzátette, régóta ismeri Juhász Gábort, szerinte "ha azt mondja, hogy oxigénpalack nélkül és mezítláb megmássza a Csomolungmát, az is realisztikusabb ígéret lett volna, mint az, hogy távol tartja a pártpolitikát a szolgálatoktól."

Juhász Gábor a szeptember 14-i hatállyal távozott Ficsor Ádámot váltja a miniszteri poszton.