A minisztérium is tudhatott a problémás Zuschlag-pénzekről

Vágólapra másolva!
Az ifjúsági minisztériumnak is jelezte a pályázatokat felügyelő szervezet, hogy probléma volt a Zuschlag Jánoshoz köthető alapítványok pénzeivel - állította egy tanú a Zuschlag-per szerdai meghallgatásán. A minisztérium azonban a tanú szerint nem vette figyelembe a jelentést.
Vágólapra másolva!

Annak ellenére folyósította a Zuschlag János érdekeltségébe tartozó szervezeteknek a pályázati pénzeket a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium 2002 után, hogy az ellenőrzést végző szervezet a pályázatok visszavonására tett javaslatot - mondta egy tanú a Zuschlag János és társai ellen folyó per szerdai tárgyalási napján. Az ellenőrzést végző Mobilitás közhasznú társaság pénzügyi ellenőre szerint Mesterházy Attila akkori államtitkár tudott a problémákról, de nem lépett.

A Lados István másodrendű vádlotthoz köthető szervezetek pályázatai esetében szinte minden esetben azonos hiányosságok voltak - mondta a tanú a meghallgatáson. A pályázók eszerint nem írták meg időben a pénzek elköltéséről szóló beszámolókat, majd a hiánypótlás sem készült el, vagy elkészült, de elfogadhatatlan volt.

Ezért pályázatokat kezelő Mobilitás pénzügyi ellenőre a pályázatok többségében a visszavonásra tett javaslatot tanúvallomása szerint. A tanú szerint a Ladoshoz köthető pályázatok többségének elszámolásánál Mesterházy Attila államtitkárnak címzett levelet mellékeltek, melyben a pályázatok hiánypótlási határidejének a módosítását, vagy az ellenőrző szervezet inkasszóra vonatkozó javaslatának a megváltoztatását kérték.

A per tárgyalását szerda délelőtt bombariadó miatt félbeszakították, a 8 óra 30 perckor kezdődött tárgyalást 13 órakor folytatták. A bombariadóról bővebben korábbi cikkükben olvashat.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.