Minden ötödik gyerek beteg a hajdúsámsoni iskolában

Vágólapra másolva!
Minden ötödik gyerek beteg a hajdúsámsoni általános iskolában, összesen 233-an hiányoznak. Ha hétfőre tovább emelkedik a betegek száma, döntenek az intézmény bezárásáról. Két gyereknél már biztos, hogy H1N1-vírusról van szó.
Vágólapra másolva!

Már 233 gyerek beteg a hajdúsámsoni általános iskola 1187 diákjából, így minden ötödik tanuló hiányzik. Szerdán ez a szám még csak 126 volt. A szakemberek szerint valószínű, hogy a betegek között újinfluenzás is van, a napokban levett négy garatminta közül kettőből kimutatták a H1N1 vírust.

Az iskola fenntartója egyelőre nem rendelt el tanítási szünetet. Jakubecz Sándor, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola üzemeltetési igazgatóhelyettese azt mondta, várhatóan hétfőn döntenek az iskola bezárásáról, de csak akkor, ha a hiányzók száma elérni a 25 százalékot.

A hajdúsámsoni háziorvosnál az elmúlt napokban a szokásos duplájára emelkedett a betegforgalom: hétfőn 150, kedden 125 beteget láttak el. Jakab Éva szerint a betegek viszonylag enyhe légúti tünetekkel keresik fel, lázra, fej- és torokfájásra panaszkodnak. A legtöbb beteg 6, és 14 év közötti gyerek. A háziorvos szerint a betegek korábban nem jártak külföldön, ezért biztos, hogy itthon fertőződtek meg. A helyi óvodába 497 gyerek jár, közülük 94 hiányzót jelentettek.

A múlt héten az előző héthez viszonyítva megháromszorozódott az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma. Az Országos Epidemiológiai Központ szerint Közép-Magyarországon már területi H1N1-járvány van.