Jóri: Nem figyelheti az utasokat kamerákkal a BKV

Vágólapra másolva!
Nem támogatja az adatvédelmi biztos, hogy a BKV bekamerázza a buszokat és villamosokat. A BKV az ombudsman szerint is szaporodó atrocitásoktól szeretné megvédeni a sofőröket. Kamerákat esetleg a vezetőfülke közelében használhatna a BKV - azt is csak akkor, ha a sofőr beleegyezik.
Vágólapra másolva!

Bekamerázná járatait a BKV arra hivatkozva, hogy növelje az utasok és a sofőrök biztonságát, az adatvédelmi biztos szerint azonban erre jelenleg nincs lehetőség. A közlekedési cég már több járaton tesztelt kamerás megfigyelő rendszert, és szeretné széles körben bevezetni - derül ki Jóri András ombudsman közleményéből.

Az ombudsman szerint a jogszabályok alapján csak olyan területeket lehet bekamerázni, amelyeket "önkéntes alapon" keresnek fel az emberek - vagyis van választási lehetőségük, például kikerülhetik a bekamerázott tereket, utcákat. A BKV-járművekre azonban ez az elv nem érvényes, mert az utasoknak, az ombudsman szerint nincs "érdemi választási lehetősége".

Jóri szerint ezért nem elfogadható az utasok teljes körű megfigyelése kamerákon keresztül - olvasható a közleményben. Ezt csak akkor lehetne megvalósítani, ha külön jogszabályt alkotnának róla, amely kiállná az alkotmányosság próbáját is.

Az ombudsman a buszsofőrök, villamosvezetők fülkéjének és környékének bekamerázását is csak egy feltétellel engedné meg. Az adatvédelmi törvény szerint ugyanis az ilyesmihez az érintett hozzájárulása szükséges. Ha tehát a sofőr beleegyezik, a BKV beszerelheti a kamerát.

Jóri szerint a kamerák széles körű alkalmazása nehezen kontrollálható és szabályozható, ezért általában érvényes, hogy csak ritkán használják ezt a módszert a biztonság növelésére. "Meggyőződésem, hogy a kamerák részletesen kidolgozott koncepció hiányában történő terjedése a magánszféra sérelmével, a megfigyeltségtől mentes személyes szabadság, illetve az annak sérthetetlenségét tiszteletben tartó közmegegyezés fokozatos felmorzsolásával jár" - írta közleményében a biztos.

A BKV azután állt elő a kamerás ötlettel, hogy több atrocitás ért BKV-alkalmazottakat. Legutóbb a 4-es villamos vezetőjét támadták meg, aki könnyebb sérüléseket szenvedett. A legsúlyosabb eset május 17-én történt, amikor két - vélhetően - ittas férfi az újpalotai autóbusz végállomáson lelökte a 130-as buszról a sofőrt, majd segítségnyújtás nélkül elmenekültek a helyszínről. A buszvezető kizuhant a buszból és súlyosan megsérült.