Az őssejtügy miatt tüntettek a fővárosban

Vágólapra másolva!
Több civil szervezet és orvos tüntetett kedden délután a fővárosi Vértanúk terén az őssejtügy miatt. Papp Lajos szívsebész gyalázatos emberkísérletnek nevezte az őssejtek beültetését.
Vágólapra másolva!

Több civil szervezet és orvos tüntetett kedden a fővárosban az őssejtügy miatt. Az MTI szerint a demonstráción mintegy másfél tucatnyi ember vett részt.

Az Alfa Szövetség és a Pacem in Utero Egyesület szervezésében a Vértanúk terén tartott demonstráción Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke azt mondta: a rendezetlen jogi szabályozás vezetett az őssejtügy kialakulásához. Éger ezt azzal indokolta, hogy jelenleg Magyarországon nem biztosított, hogy mindenki megfelelő egészségügyi ellátást kapjon.

Papp Lajos szívsebész gyalázatos emberkísérletnek nevezte az abortált magzatokból nyert őssejtek beültetését. "Ezen kísérleteknek semmi más célja nem volt, mint a pénzéhes emberek pénzszerzési lehetősége" - fogalmazott.

A Budai Központi Kerületi Bíróság nemrég előzetes letartóztatásba helyezett négy, őssejtkezelés miatt meggyanúsított embert: egy amerikai, egy ukrán és két magyar állampolgárt. A gyanú szerint egy őssejtkutató labor és egy magánklinika szervezésében végeztek őssejtkezeléseket 2007-től. Az érintettek egy-egy kezelésért általában 25 ezer amerikai dollárt vagy 5 millió forintot fizettek.

Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) emberi test tiltott felhasználása miatt folytat eljárást. A rendőrség szerint a gyanúsítottak több helyszínen is végeztek illegális őssejtkezelést, miközben az ezt alkalmazó cégnek csak őssejt tárolására volt engedélye, értékesítésre és beültetésre nem.