Vizsgálják a Pest felett elhúzó vadászgépek ügyét

Vágólapra másolva!
Vizsgálatot indít a légiközlekedési hatóság, miután számos bejelentés érkezett a főváros felett átrepülő vadászgépekről. A két gép a Honvédelmi Minisztérium szerint kiképzési repülést hajtott végre, melynek keretében egy elhunyt repülőszázad-parancsnok előtt tisztelegtek.
Vágólapra másolva!

Sok lakossági bejelentés érkezett hétfőn a légiközlekedési hatósághoz, miután két vadászgép húzott el a város felett, szokatlanul alacsonynak tűnő magasságban. A gépeket az [origo] dél-budai szerkesztőségéből is látni és hallani lehetett, amint nagyjából a Duna vonalát követve dél felé repültek hétfő délelőtt.

Arnold Ferenc, a Nemzeti Közlekedési Hatóság Légügyi Igazgatóságának helyettes vezetője szerint közigazgatási eljárást indítanak az ügyben. Az igazgató közölte, a vadászgépek kiképzési repülést hajtottak végre, amihez nem kell a hatóság engedélye, minden ilyen felszállás repülési terv alapján történik. A laikus számára megtévesztő lehet a gépek repülési magassága, de annak ellenőrzésére vannak megfelelő információk - mondta Arnold.

Hétfőn délelőtt - Budapest légterét érintve - egy MiG-29 Fulcrum és egy Gripen vadászrepülőgép kiképzési repülést hajtott végre, "amelynek keretében a pilóta-bajtársak tisztelegtek Németh Gábor alezredesnek, a Dongó század első parancsnokának emléke előtt" - közölte a Honvédelmi Minisztérium. Az alezredest hétfőn helyezték végső nyugalomra a Fiumei úti temetőben.

"A géppár a jóváhagyott repülési tervnek megfelelően - a polgári légi irányítással egyeztetve és folyamatosan koordinálva - a lakott területek felett engedélyezett magasságon, szabályos módon repült" - olvasható a tárca közleményében.