Melegek adnak tanácsokat anyakönyvvezetőknek

Vágólapra másolva!
Ne faggatózzanak arról, ki a férfi és ki a nő, ne emlegessék meggondolatlanul se a családot, se a melegjogi mozgalmat, és óvatosan bánjanak a hirdetőtáblával is - tanácsolják melegszervezetek az anyakönyvvezetőknek, akik július elseje óta kötelesek foglalkozni a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését kérő melegekkel. A melegszervezetek útmutatót készítettek, hogy megkönnyítsék az új feladat konfliktusmentes kezelését az anyakönyvvezetők számára.
Vágólapra másolva!

Július elsején hatályba lépett az a törvény, amely lehetővé teszi az azonos nemű párok számára, hogy bejegyzett élettársi kapcsolatra lépjenek. Azoknak a meleg pároknak, akik élni szeretnének ezzel a lehetőséggel, anyakönyvvezető elé kell járulniuk. A hazai melegszervezeteket tömörítő Magyar LMBT Szövetség útmutatót adott ki az anyakönyvvezetők számára, amelyben elmagyarázzák, hogyan viszonyuljanak az azonos nemű párokhoz - számolt be róla hétfőn a Népszabadság.

Az útmutató készítői összegyűjtöttek egy sor praktikus tanácsot. Arra kérik az anyakönyvvezetőket, hogy kerüljék a sértő kifejezéseket, és ne használják a homoszexuális szót sem, mert az szerintük elavultnak számít. Helyette a meleg, leszbikus vagy azonos nemű párok kifejezéseket javasolják.

Az anyakönyvvezetők ne kérdezzék meg, hogy ki a férfi és ki a nő, mert a tévhitek ellenére az azonos nemű párok többségénél nincs nő-férfi leosztás - olvasható az útmutatóban. A szertartásnak azokat a részeit, ahol számít a nem - például, hogy ki melyik oldalon áll, kitől kell először kérdezni - az útmutató készítői szerint előre meg kell beszélni a párral.

Az útmutató szerint az anyakönyvvezetőknek vigyázni kell azzal is, hogy említik-e a beszédükben a családot, ugyanis vannak melegek, akiket nem fogad el a családjuk, és a rokonaik nem vesznek részt a szertartáson. "Kerüljük el, hogy a jelen nem lévő család említése révén kellemetlen helyzetbe hozzuk, traumatizáljuk a párt. Tájékozódjunk előre a vendégekről, így elkerülhetők a kínos jelenetek" - tanácsolják a melegszervezetek.

Az útmutató szerint egyes meleg párok számára a bejegyzett élettársi kapcsolat nem mozgalmi, melegjogi kérdés, és ezért azt szeretnék, ha a szertartáson csak kettejük kapcsolatáról esne szó. A készítők azt kérik az anyakönyvvezetőktől, hogy beszéljenek a párral, mielőtt a melegek jogait említenék a beszédben.

Előre meg kell beszélni azt is, szerepelhet-e a pár neve nyilvános hirdetőfalon, ugyanis lehetnek, akik a következményektől tartva nem akarják nyilvánosságra hozni a nevüket - figyelmeztet a kiadvány. A biztonsági szolgálatot pedig az útmutató szerint érdemes felkészíteni arra, hogy az első időszakban előfordulhat, hogy homofób ellentüntetők zavarják meg a bejegyzett élettársi kapcsolatok megkötését.

Az útmutató kitér arra, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat létesítését az arra felhatalmazott anyakönyvvezető nem utasíthatja el azért, mert ő maga elítéli az azonos neműek kapcsolatát. "Az anyakönyvvezetők a szerintük össze nem illő házasulandókat sem próbálják lebeszélni a házasságkötésről" - áll a kiadványban. Az az anyakönyvvezető, aki mégis elutasítja egy meleg pár kiszolgálását vagy az emberi méltóságot sértően beszél velük, megsérti az egyenlő bánásmód követelményét, és eljárást lehet indítani ellene.