Több tízmilliót követel a volt MNV-vezér

Vágólapra másolva!
Több tízmillió forintot követel majd a munkaügyi bíróságon Tátrai Miklós, az MNV Zrt. volt vezérigazgatója, akit kedden menesztett posztjáról Oszkó Péter pénzügyminiszter. Tátrai a Népszabadságnak adott interjújában beszélt arról is, hogy a sukorói ingatlancsere előtt két ingatlanbecslés is készült: az első alulbecsülte az állam tulajdonában álló telket, a második azonban korrigálta ezt a hibát.
Vágólapra másolva!

"Olyan helyzetbe kerültünk, mint az orvos, akit műtét közben vonnak felelősségre, mert a beteg még nem egészséges" - mondta a Népszabadságnak adott interjúban Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója, akit kedden menesztett Oszkó Péter pénzügyminiszter. Tátrai arra utalt, hogy a tavaly létrejött vagyonkezelőnél voltak nehézségek, ezeket azonban időközben rendezték.

A pénzügyminiszterrel folytatott keddi beszélgetéséről Tátrai azt mondta, higgadt megbeszélés volt. A pénzügyminiszter a tárgyalás végén egy 4-5 oldalas papírt nyújtott át Tátrainak, ez azonban csak általánosságokat tartalmazott - mondta az MNV Zrt. volt vezérigazgatója. Tátrai a felmentéséről szóló dokumentumról részleteket nem árult el, annyit közölt, hogy az formai és tartalmi szempontból is kifogásolható.

Közölte: munkaügyi bírósághoz fordul. "Ha mindaz igaz lenne, ami a felmondásban szerepelt, akkor a vagyonkezelő - velem az élén - pocsék munkát végezhetett az elmúlt másfél évben. Nem hogy javítottunk volna az állami vagyongazdálkodás helyzetén, hanem rontottunk rajta. Ezek az állítások azonban minden alapot nélkülöznek, egyenként cáfolhatók" - fogalmazott. Tátrai közölte: a bíróságtól több tízmillió forintos felmondási összeget kér. A pénzügyminiszter rendkívüli felmondással bocsátotta el Tátrait, így végkielégítés nem jár neki. Tátrai hozzátette: Nem a pénz miatt fordul bírósághoz, hanem azért, mert valótlanok a felmondásban szereplő indokok.

Az MNV volt vezetője szerint konkrét ügyeket nem említett a pénzügyminiszter az elbocsátásával kapcsolatban. Tátrai tagadta, hogy a sukorói ingatlancsere során állami ingatlant játszották volna át a befektető javára. Az ügy lényege, hogy egy Joav Blum nevű vállalkozó három Pest megyei - összesen 787 millió forintot érő - ingatlanát elcserélte a Velencei-tó partján fekvő, egymilliárd forint értékű állami ingatlanra. A telket cserélő férfi a különbözetet jelentő 300 milliót befizette az államnak. A tóparti, sukorói telken egy befektető csoport - amelynek Blum is tagja - egymilliárd euró értékű turisztikai beruházást akar megvalósítani.

Az ügyről Tátrai azt mondta: a telekcsere kapcsán két ingatlanbecslés is készült. Először Blumék egy állami cég által készített értékbecslést tettek le az MNV asztalára. Tátrai szerint ezt, a Reorg által készített becslést azonban az MNV nem fogadta el, mert az túlértékelte a befektető által kínált területet, és alulbecsülte az állam tulajdonában álló telket. Az MNV által felkért szakértő azonban ettől jelentősen eltérő, az állam javára jóval kedvezőbb becslést készített el - mondta Tátrai, aki szerint a tranzakcióval az államot semmilyen kár nem érte.

A volt vezérigazgató szerint a legtöbb kritika azzal kapcsolatban érte a vagyonkezelőt, hogy a szervezet a megalakulása után nem készítette el a vagyonleltárt, vagyis nem összesítette, hogy milyen vagyonelemek vannak a birtokában. Tátrai erről azt mondta: az elmúlt húsz évben nem készült olyan egységes vagyonleltár, ami számba vette volna a magyar állam vagyonát. Amikor tehát 2008 január elsején a vagyonkezelő létrejött, az elődszervezetektől - KVI, ÁPV, Nemzeti Földalap - nem kapott vagyonleltárt. Tátrai szerint a nyilvántartás valószínűleg az év végére készül el.

A MNV Zrt. működését az elmúlt hetekben számos kritika érte. Többek között a sukorói ingatlancsere, illetve a bábolnai privatizáció miatt. További muníciót adott a Tátrai menesztéséről szóló találgatásokhoz, hogy az ügyészség június 19-én nyomozást rendelt el arra a jelentésre hivatkozva, amelyet az MNV ellenőrző bizottsága készített a vagyonkezelő tavalyi működéséről. A jelentés többek között megállapítja, hogy az MNV tavaly nem rendelkezett vagyonnyilvántartással, nem tette átláthatóvá, hogy milyen vagyonelemek felett rendelkezik. (Az erről szóló cikkünket itt találja.)