Budapestre jön az EBESZ-főbiztos a nyelvtörvény miatt

Vágólapra másolva!
Szeptemberben Magyarországra utazik az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa a szlovák nyelvtörvény ügyében - ebben állapodtak meg a magyar delegáció hágai látogatásán. A főbiztos kedden tárgyalt a szlovákokkal, ami után a szlovák külügyminiszter azt nyilatkozta, hogy az EBESZ elfogadhatónak tartja a nyelvtörvényt. A konzultációk a főbiztos kérésére egyelőre nem nyilvánosak. Balázs Péter külügyminiszter szerint azonban a szlovák nyilatkozat "lehet, hogy nagyon egyoldalú volt". A főbiztos szlovák-magyar találkozó szervezne.
Vágólapra másolva!

Szeptemberben Magyarországra látogat az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa a szlovákiai nyelvtörvény ügyében, Knut Vollebaek ajánlásokat is készít majd a jogszabállyal kapcsolatban a szlovák és magyar érvek megismerése után- közölte Mátrai Zsuzsanna külügyi szóvivő azután, hogy egy magyar delegáció szerdán Hágában tárgyalt a főbiztossal.

A szerdai megbeszélésen megállapodtak abban is, hogy Knut Vollebaek szeptember 15-én látogat Budapestre, ahol tárgyal Balázs Péter külügyminiszterrel - fűzte hozzá. A hágai találkozón a Külügyminisztérium és az Országgyűlés külügyi hivatalának képviselői vettek részt.

A felek egyetértettek abban, hogy a mostani találkozó egy folyamat első állomása. A cél az, hogy az EBESZ, Magyarország és Szlovákia között háromoldalú konzultációs folyamat alakuljon ki, amely figyelemmel kísérheti a szlovák államnyelvtörvény, valamint leendő végrehajtási rendeleteinek további sorsát és ezek társadalmi hatásait - mondta a szóvivő.

A megbeszélésen a főbiztos megfogalmazta jogi és politikai értékelését a jogszabályról, csakúgy, mint parlamenti jóváhagyásának körülményeiről, és a törvény számára elfogadható és problémás elemeiről. A főbiztos kérésének megfelelően azonban a konzultációk egyelőre nem nyilvánosak. Knut Vollebaek kedden a szlovák delegációtól is azt kérte, hogy ne beszéljenek még a találkozóról - tette hozzá.

Balázs Péter külügyminiszter kedden jelentette be, hogy a magyar delegáció utazik szerdán Hágába. A külügyminiszter akkor arról is beszélt, hogy eredetileg a szlovákokkal együtt tárgyaltak volna a főbiztossal, aztán "egy furcsa cselt alkalmazva", a szlovákok egy nappal a magyarok előtt keresték fel Knut Vollebaeket.

A szlovák külügyminiszter nyilatkozott is a találkozó után. Miroslav Lajcák keddi sajtóértekezletén arról beszélt, hogy az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa szerint a módosított szlovák államnyelvtörvény összhangban van az európai jogrenddel, a törvény által követett célok jogosak, és a bírságok is összhangban vannak az európai normákkal. Balázs Péter erre reagálva úgy fogalmazott, "lehet, hogy nagyon egyoldalú volt" a keddi találkozó utáni szlovák nyilatkozat.

"Nem felel meg a valóságnak az a pozsonyi állítás, hogy az EBESZ kisebbségi ügyekben illetékes főbiztosa teljes mértékben elégedett lenne a szlovák nyelvtörvénnyel" - jelentette ki a külügyi szóvivő is szerdán. "Knut Vollebaek számos kételyt fogalmazott meg a törvénnyel kapcsolatban" - tette hozzá a szóvivő, de a főbiztos kérésére hivatkozva egyelőre nem közölt.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) is azt állítja, hogy a szlovák vezetők nem tolmácsolták korrektül a főbiztos álláspontját. Bár az EBESZ-állásfoglalásban az áll, hogy az államnyelvtörvény módosítása törvényes célt követ, és általában összhangban van a nemzetközi normákkal, egész sor kételyt is megfogalmaz azzal kapcsolatban, hogy a végrehajtási utasítások összhangban vannak-e a nemzetközi dokumentumokkal és a Szlovák Köztársaság alkotmányával - olvasható az MKP szerdai nyilatkozatában, amelyet Dunajsky Éva, a párt szóvivője juttatott el a MTI prágai irodájába.

Az MKP szerint az Európa Tanács már kétszer javasolta Szlovákiának, hogy tegyen lépéseket a kisebbségi és regionális nyelvek európai chartájának megvalósításáért - mindkét alkalommal sikertelenül. Ugyanakkor az MKP üdvözölte az EBESZ azon véleményét, hogy meg kellene erősíteni a szlovákiai nemzeti kisebbségek nyelveinek használatáról szóló törvényt, és meg kellene szüntetni azt a jogi űrt, amely azáltal keletkezett, hogy Szlovákiában nincs törvény a nemzeti kisebbségekről.

Knut Vollebaek EBESZ-főbiztos szerdán közleményt adott ki, amelyben az állt: találkozót akar megszervezni a magyar és a szlovák fél között a nyelvtörvénnyel kapcsolatos ellentéteik megvitatására, hogy az egyaránt szolgálja a kisebbségi közösségek érdekeit és erősítse a két ország baráti kapcsolatait.

A szeptember elsején hatályba lépő szlovák államnyelvtörvény többek között arról rendelkezik, hogy a nyilvános érintkezésben szlovákul kell használni az ottani földrajzi elnevezéseket. Az egészségügyi és szociális intézményekben csak ott beszélhet a kiszolgáló személyzet magyarul a pácienssel, ahol legalább 20 százaléknyi magyar él. Aki helytelenül használja a szlovák nyelvet, vagy más módon megsérti a törvény rendelkezéseit, akár ötezer eurós pénzbírsággal büntethetik.

Nyelvbékítő konferenciát tervez az MTA

Szerdán a szlovák nyelvtörvényt elítélő közleményt adott ki a Professzorok Batthyány Köre is, amely szerint a szlovák nyelvtörvény "nemcsak protekcionista, korlátozó, bürokratikus és érzéketlen az emberi jogokra, hanem abszurd is".

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke szerdán kijelentette: az MTA-nak, "amelyet éppen a magyar nyelv ápolására, fejlesztésére, művelésére hoztak létre, hivatali kötelessége szerepet vállalni a nyelvbékítő konferencia szervezésében, lebonyolításában". Pálinkás annak kapcsán nyilatkozott, hogy Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője személyes találkozót kezdeményezett vele a hétfői négypárti egyeztetésen javasolt magyar-szlovák "nyelvbékítő" konferencia és vitafórum ügyében. Pálinkás az augusztusra tervezett konferencia miatt a jövő hét elején a Szlovák Tudományos Akadémia elnökéhez fordul levélben.